Ciubotica cucului
Daca este luna mai, este luna in care nu trebuie sa uitam de una dintre cele mai folosite plante medicinale: ciubotica cucului. Aceasta planta are un grad foarte ridicat de raspandire in tara noastra, denumirile sub care o vom gasi diferind de la zona la zona (Aglica, Anglicel, Cinci clopotele, Cizma cucului, Tata oii, Tata vacii, Urechea ursului). Este o planta cu flori galbene, care infloreste in luna mai, creste in lunci si in zona de dealuri, frumos parfumate.
Denumita stiintifica „Primula officinalis„, ciubotica cucului este o planta foarte faimoasa mai ales pentru calitatile sale de calmant. Extractele acestei plante inlocuiesc cu succes somniferele chimice pentru persoanele care sufera de insomnie. Ciubotica cucului relaxeaza organismul, ajutand la inlaturarea tulburarilor nervoase. Este si o maniera de intarire a nervilor (o cana de ceai pe zi), calmeaza artrita si reumatismul (doua cani de ceai pe zi, dimineata si seara), ajuta la tonifierea inimii, fiind un puternic calmant in cazul durerilor de cap aparute din pricini nervoase (ingerarea unei cani de ceai caldute de planta, cu inghitituri mici, va face minuni).
De asemenea, are efect benefic asupra inflamatiei miocardului, ajuta la eliminarea calcului vezical (consumarea unui litru de ceai de radacina de ciubotica cucului pe zi), tuse (infuzie de floare de ciubotica cucului, doua cani de ceai pe zi), atacuri de panica (consum constant de ceai de ciubotica cucului si valeriana, calmeaza si relaxeaza sistemul nervos, regland ritmul cardiac). In cazul bronsitelor, se va administra de doua trei ori pe zi o cana de ceai obtinut in urma infuziei de planta.
Ciubotica cucului are efect depurativ, de curatare a sangelui de toxinele care se acumuleaza, aceste substante toxice ducand la artrite, boli reumatice, gute. Pentru a preveni aceste boli, mai ales pentru persoanele care se stiu predispuse spre imbolnavire, este recomandata ingerarea unei cantitati de 2, 3 cani de ceai pe zi, obtinute in urma infuziei. Infuzia de ciubotica cucului are capacitatea de a atenua durerile puternice asociate cu artritele, acestea ajungand sa dispara o data cu trecerea timpului.
Din aceasta planta se prepara si vin, cunoscut pentru calitatea sa de a linistii inima si nervii. Vinul se prepara prin umplerea unei sticle de 2 litri cu flori proaspete de ciubotica cucului peste care se adauga vin alb natural. Se acopera cu un dop de pluta si se lasa 14 zile la soare. Se ia periodic cate o inghititura din acest preparat in afectiunile cardiace, ajungandu-se la nu mai mult de 4 linguri pe zi.
De la aceasta planta se folosesc doar florile si radacinile, primele recoltandu-se in luna aprilie, mai si iunie iar cele din urma doar in lunile mai si iunie.
Dintre principiile active ale acestei plante enumeram vitamina C, flavonozidele, saponozidele triterpenice. Saponozidele continute de floare fac ca aceasta planta sa aiba o actiune expectoranta, emetica si secretolitica.
intradevar,are virtuti pt. preventii mai ales si f. agreabil de administrat,vizeaza compartimentele majore ale organismului.as dori mai multe detalii despre tinctura de ciubotica-cucului,incompatibilitati cu lte produse
vai, cit sunt de ignorant.ma intreb de ce medicii pe care-i i-am asaltat de atitea ori, nu mi-au spus odata,macar, bea o cana de ceai de buruieni, si-ai sa vezi?.felicitari.
acest articol despre ciubotica cucului a fost axcelent. am luat un 10 scotand doar ideile principale. pt mn e un mare lucru k am luat 10, si tocmai deacea am sa promovez saitul.