Articole interesante:

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt boabele de cereale care contin germeni de cereale, endosperm, si tarate, in contrast cu cerealele rafinate, care pastreaza numai endospermul. Cerealele integrale se compun din cariopsa intacta, crapata sau sub forma de fulgi, ale caror componente anatomice principale – endosperm cu amidon, germeni si tarate – exista in aceeasi proportie in care se gasesc si in cariopsa intacta.

Produse care contin cereale

Dintre cerealele integrale comune fac parte: graul, ovazul, orzul (decojit si cu invelisuri indepartate), porumbul, orezul brun, secara, meiul, quinoa, amarant, triticale, cereala africana, boabele incoltite, hrisca.

Produsele din cerealele integrale includ: faina integrala de grau, painea integrala de grau, pastele integrale de grau, fulgii de ovaz sau crupele de ovaz, faina triticale, popcornul, faina teff.

Produse din cereale rafinate, comune, neintegrale sunt: orezul alb, faina alba, painea alba, mamaliga, paste (soiuri de grau neintegrale).

Produse din cereale integrale
Produse din cereale integrale

Produsele integrale pot fi identificate dupa lista de ingrediente. In general, daca primul element de pe lista este faina integrala sau porumbul integral, produsul este unul integral. Faina de grau in calitate de prim element (spre deosebire de faina de grau din cereale integrale, sau faina integrala de grau) nu este un indicator clar al continutului de cereale integrale.

Faina de grau obisnuita, in calitate de prim produs pe lista de componente, spre deosebire de faina de grau din cereale integrale, sau de faina de grau integrala, nu poate fi considerata o marca sigura a faptului ca faina contine cereale integrale.

Daca doua dintre componente sunt listate drept produse cerealiere, dar numai al doilea este listat ca facand parte din categoria de cereale integrale, intreg produsul poate contine intre 1%-49% cereale integrale. Multe tipuri de paine au culoarea maro (adesea avand culoarea de melasa sau caramel) si par a fi facute din cereale integrale, cand de fapt, ele nu sunt.

Fibrele cerealelor integrale

In plus, multi producatori alimentari fac paine si cu cereale integrale, dar pentru ca acestea nu sunt elementul dominant, nu pot fi considerate produse din cereale integrale. Contrar speculatiilor populare, fibrele nu sunt indicatoarele cerealelor integrale. Cantitatea de fibre variaza de la cereala la cereala, iar unele produse pot contine tarate, mazare, sau alte componente care maresc cantitatea de fibre.

In Canada se considera ca produsul alimentar este inca din grau integral daca are maxim pana la 70% din germeni eliminati. Chiar daca acestea au beneficiile fibrelor, odata cu germenii integrali eliminati, sunt eliminati si antioxidantii pe care ii contin si care conform unor studii recente, aduc numeroase beneficii sanatatii. De aceea, eticheta de faina integrala produsa din 100% cereale integrale este cea care convinge cumparatorii.

La fel ca si intre cerealele integrale si cele prelucrate, se face distinctia si intre pastai integrale (mazare, fasole si alte legume) si pastai preparate (un preparat din pastai sau o pasta groasa obtinuta din acestea).

Orice produs facut din faina poate avea acelasi efect asupra zaharului din sange, indiferent daca faina este produsa din cereale integrale sau nu. De exemplu, painea integrala si painea alba din cereale integrale pot avea acelasi indice glicemic. Macinarea cerealelor in faina maresc suprafata de lucru a enzimelor cu o transformare mai rapida a amidonului in glucoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.