Articole interesante:

Ceaiuri pentru indigestie

Sarbatorile de iarna aduc de fiecare data, pe langa un val de bucurie enorma pentru cei mai multi dintre noi, pe langa cadouri, bucate dintre cele mai gustoase, si probleme la stomac. Mancarurile care, de obicei in perioada de iarna, au tendinta sa fie ceva mai grase, sau in exces, lasa dezechilibre serioase daca nu avem grija la maniera in care sunt consumate.

Indigestia apare din pricina mancarurilor grase, a mancatului mult prea rapid, a stresului, poate avea si cauze emotionale, a meselor dezordonate, a excesului de cofeina. Maniera in care se manifesta este deja cunoscuta: balonare, arsuri, greata, eructatii, dureri in zona stomacului.

Medicina naturista este, de fiecare data, un sprijin de nadejde atunci cand vine vorba despre nevoia de a ne reaxa fizic.

In ceea ce priveste indigestia, plantele cu cel mai bun efect asupra problemelor digestive sunt anasonul, angelica, roinita, feniculul, albastrita, anghinaria, portocalul.

Anasonul

Anasonul este un bun stimulent al functiilor pancreatice, un bun antispastic, carminativ, actiuni expectorante datorita uleiului volatil pe care il contin semintele. Este folosit si in bronsite, dar cele mai importante efecte ale anasonului sunt cele legate de actiunea asupra aparatului digestiv si asupra sistemului nervos.Trateaza durerile gastrice, digestia dificila, spasmele intestinale, balonarile, colicile intestinale in cazul copiilor, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica, trateaza din aceste pricini, tulburarile alimentare, bulimia sau chiar anorexia.
Modul de preparare a ceaiului nu este unul complicat. Se fierb seminte de anason cca un minut, o lingura de seminte la o cana cu apa.

Tratamentul, care trebuie sa dureze doua saptamani in cazul problemelor digestive, consta in ingestia zilnica a 3 cani din ceaiul preparat. Acelasi mod de preparare se aplica si in cazul infuziei, diferenta constand in faptul ca semintele se vor presa bine inainte, lasandu-se 15-20 de minute la infuzat. Ceaiul astfel preparat se va consuma inainte de fiecare masa, jumatate de cana.

Angelica

Angelica este utilizata in special in rezolvarea problemelor legate de stomac, mai ales in cazul in care problemele stomacale sunt insotite de anaciditate ori hipoaciditate, stimuland pofta de mancare.Uleiul volatil se recomanda in anorexie, dispepsie, meteorism.

Decoctul de angelica se prepara dupa cum urmeaza: o lingura de pulbere de radacina la o cana cu apa , se lasa la fiert cca 2 minute, se ia de pe foc si se lasa la racit minim 15 minute.Se strecoara bine si se reincalzeste inainte de fiecare ingestie. Cantitatea zilnica de ceai va fi de o cana, maxim doua dar nu mai mult. Este o planta contraindicata in cazul femeilor insarcinate.

Anghinarea

Anghinarea este o planta care actiuni de excitant pentru secretiile biliare, scade zaharul din sange, maresc reziduul uscat al bilei, bun acromatizant, expectorant, stimuleaza apetitul, secretiile pancreatice si intestinale, bun diuretic, carminativ, antihelmintic, antispasmodic intestinal. Sunt indicate in cazul bronsitelor, a anorexiei, insuficientei pancretice si intestinale, balonari abdominale, chiar si a viermilor intestinali.

Modul de preparare: infuzie, o lingurita de planta la 300 ml de apa fiarta, se strecoara dupa 20 de minute si se consuma inaintea fiecarei mese cate o cana pentru o perioada determinata de timp. Excesul poate duce la complicatii, anetolul fiind toxic.

Albastrita

Albastrita este un astringent puternic, creste diureza, are actiuni de calmant, antidiareic, diuretic. Se utilizeaza in probleme legate de stomac, diaree, dispepsie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, calmant stomacal.

Mod de utilizare: infuzie, o lingurita si jumatate de floare la 300 ml apa clocotita, vasul acoperit se lasa 15-20 de minute dupa acre se consuma caldut cate o cana inainte cu aproximativ jumatate de ora inaintea fiecarei mese. Decoct: o lingurita si jumatate de fructe zdrobite la 500 ml de apa rece, se fierbe 30 de minute, se bea caldut cate o cana inaintea fiecarei mese.

Feniculul

Feniculul este cunoscut pentru capacitatile sale de antiseptic, carminativ, sedativ, galactogog, capacitatea de a creste diureza, adjuvant in tratamentul diabetului, antiseptic renal, puternic depurativ, antiseptic al tractului digestiv. Se utilizeaza in cazul balonarilor abdominale, sub forma de decoct, astfel: 3 linguri de teci maruntite la 750 ml de apa rece, se fierb 20 de minute , urmand sa fie consumata o cana i9naintea fiecarei mese, de trei ori pe zi. Este recomandat ca ceaiul sa se bea neindulcit.

Roinita

Roinita este cunoscuta si ea pentru calitatile ei de bacteriostatic, antispastic, coleretic, antiseptic, elimina gazele, mareste secretiile gastrice. Este apreciata in special pentru cantitatea mare de ulei volatil din frunze, dar si pentru alte substante care se gasesc in corpul acestei plante , precum citronelol, citrol, geraniol, linalol, tanin, acid cafeic, principiu amar.

Se foloseste dub forma de infuzie, o lingurita de frunze la 200 ml de apa clocotita din care se vor consuma 2 cani pe zi, dimineata si seara.

Portocalul

Portocalul se numera printre plantele despre ale caror calitati si capacitati nu stim prea multe. In primul rand trebuie mentionat faptul ca, fiind alcatuita in proportie de 90% din apa, fructul sau este foarte usor de asimilat de catre organism.

Portocalul contine o cantitate ridicata de vitamine si de oligoelemente, cantitatea uriasa de vitamine din complexul B, A si C fiind cele care trebuie mentionate in mod particular. Una dintre actiunile mai putin cunoscute pe care le are aceasta planta este cea de anticonceptional. In fructele necoapte ale portocalului se mai gasesc si substante cu efecte anticoncepstionale.

Ai grija ce mananci!
In tratarea indigestiei este indicata consumarea a doua portocale acrisoare dupa masa, acestea fiind un excelent catalizator al digestiei. Au efecte puternice de stimulare a secretiilor gastro-intestinale, ajutand foarte mult in cazul persoanelor cu probleme digestive.

2 pareri

  1. Constantin Antoaneta

    Totdeauna am fost adepta consumarii de ceaiuri pentru orice afectiune inainte de a lua un medicament .Datorita ceaiurilor la virsta de 58 ani nu folosesc nici un medicament .

  2. binevenite aceste ceaiuri,si mai ales,e bine ca se explica la ce sunt potivite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.