Oolong sau Wulong („dragon negru”), dupa cum il mai numesc chinezii, este un tip de ceai obtinut din planta numita „Camellia sinensis”. Ceaiul Oolong este originar din China, fiind raspandit in secolele 16-17 in Europa, de catre misionarii si negustorii de ierburi si condimente. Din aceasta planta se obtine de altfel si ceaiul negru dar si cel verde, singura diferenta fiind procedeul de procesare si oxidare a frunzelor.
Ceaiul oolong este disponibil in variate arome si culori. Frunzele recoltate trec prin mai multe procedee de uscare, oxidare sau fermentare. Astfel se obtin diverse arome pentru ceaiul ce poate fi verde, negru, alb, oolong. Ceaiul wulong este semi-fermentat, gradul de oxidare al frunzelor fiind intre 15% si 75%, pe cand ceaiul verde nu este deloc oxidat iar cel negru este aproape in totalitate oxidat.
Beneficiile ceaiului Oolong
Studiile au dovedit ca acest ceai este o importanta sursa de zinc, seleniu, vitamina E si caroten.
Oolong si-a demonstrat eficienta in reglarea greutatii dar si in reducerea colesterolului din sange. Eficienta ceaiului de oolong in diete se explica prin faptul ca substantele active din ceai reduc gradul de absorbtie a grasimilor. Studiile au demonstrat faptul ca persoanele care consuma ceai oolong ard mai multe calorii decat cele ce beau ceai verde. Pe langa acest avantaj, oolong reduce efectul carbohidratilor pe care ii consumam, tinand sub control nivelul insulinei, hormon care este responsabil pentru reglarea procesului de depunere al grasimilor in organism.
Este recomandat ca ceaiul de oolong sa fie consumat (rece sau cald) inainte de masa, avand rolul de a reduce apetitul pentru mancare si bautura.
Consumul ceaiului olong nu te ajuta doar in efortul de a slabi. Ceaiul are un puternic efect si in ceea ce priveste regenerarea celulare a tegumentului, a pielii. Trei pahare de ceai pe zi ajuta la amelioararea dermatitelor atopice sau a altor eczeme ale pielii (cosuri si eruptii cutanate provocate de alergii, acarieni, polen, etc). In aceste cazuri, substantele active din oolong, numite polifenoli, sunt principalele elemente care interactioneaza si amelioreaza simptomele.
Polifenolii (antioxidanti puternici) actioneaza si asupra placii bacteriene din cavitatea bucala, reducand cauzele aparitiei cariilor. Ceaiul de oolong intareste dintii si nu lasa tartrul sa se depoziteze pe suprafata acestora.
Ceaiul oolong este si un stimulent al inimii, muschilor, activitatii creierului dar si al sistemului nervos. datorita cantitatii de cafeina. In acelasi timp, este recomandata moderatia cat priveste consumul acestui ceai. Chiar daca cantitatea de cafeina si cea de tanin ce se gaseste in ceaiul oolong este aceeasi (ca si in cazul ceaiului negru si a celui verde), polifenolii sunt antioxidantii care separa ceaiul de oolong de celelalte tipuri de ceai.
Efectele secundare ale ceaiului Oolong
Toate efectele secundare care ar putea aparea au legatura cu cafeina prezenta in ceaiul oolong.
Consumul excesiv de ceaiul oolong nu este recomandat femeilor insarcinate, datorita efectelor pe care cafeina le are in timpul sarcinii (poate dauna fatului), cat si dupa (mai ales cand vine vorba de alaptat).
Cafeina are efecte adverse si prezinta dificultati pentru cei care se trateaza de diabet. Iar celor care sunt tratati de boli de inima sau boli vasculare, ceaiul oolong le poate dauna.
Un simptom al consumului exagerat de ceai oolong este si diareea, tot datorita cafeinei, care interactioneaza cu irita intestinele.
Ca in cazul oricarui tip de ceai consumat, cuvantul cheie este moderatia. O cana de ceai oolong poate fi raspunsul la problemele tale de sanatate.