Ceaiul de sunatoare – Indicatii si beneficii

Denumire botanica: Hypericum perforatum
Denumiri populare: pojarnita, iarba sangelui, sunaica, hamei de pamant, crucea voinicului, floarea lui Ioan, floarea sfantului Ioan, sovarvarita

Istoric

Sunatoarea este o membra a genului de plante „Hypericum”, mai exact, din familia de plante „Hypericaceae”.

Genul Hypericum contine peste 400 de plante, multe dintre ele avand, pentru om, intrebuintari estetice (ornamentale) dar si medicinale.

Primele mentiuni despre sunatoare ii atribuie origini europene, fiind o planta „imputernicita” cu magie, cu puterea de a proteja organismul de orice boala, chiar si cu puterea de a alunga spiritele rele.

Medicul grec Eurifon, contemportan cu Hipocrate (460-370 i.C), mentiona pentru prima oara de sunatoare, denumind-o „yperikon”.

In secolul I i.C, grecii foloseau sunatoarea ca unul dintre ingredientele care completeaza antidotul „teriac”, un amestec medicinal din peste 30 de ingrediente, folosit pentru a trata muscaturile de sarpe, otravire, etc.

Hypericum Perforatum (Sunatoarea)Amerindienii foloseau sunatoarea pentru a trata un numar mare de boli si afectiuni, si aceste practici au fost adoptate, mai tarziu, de catre cei care au colonizat Americile.

Totusi, la sfarsitul secolului XIX, sunatoarea era o planta ignorata de majoritatea doctorilor si botanistilor, in ciuda multelor referinte la aceasta planta.

In secolul XXI, cu o istorie de peste 2000 de ani, sunatoarea incepe sa recapete interes si acceptare din partea specialistilor in botanica, ierbologie, medicina alternativa.

Disponibilitate

Pe piata romaneasca, sunatoarea este disponibila sub mai multe forme:

  • comprimate (pastile) cu sunatoare
  • ceai de sunatoare
  • miere de sunatoare
  • extract (hidroalcoolic) si tincturi de sunatoare (sub forma de capsule)
  • suplimente alimentare pe baza de sunatoare si alte plante
  • uleiuri (presate la rece) pe baza de sunatoare si alte plante
  • unguent si creme cu sunatoare
  • sapun cu extract de sunatoare si alte plante
  • pentru igiena intima: ovule vaginale (betadine) pe baza de sunatoare si alte plante
  • decorativ: arbusti ornamentali

Beneficiile ceaiului de sunatoare

Ceaiul de sunatoare este consumat pentru ameliorarea bunei dispozitii si pentru odihna. In plus, purifica pielea si are o influenta pozitiva asupra stomacului.

Ceaiul sau tinctura de sunatoare actioneaza foarte lent, dar cand este utilizat in mod constant, are un efect durabil. Este folosit pentru uz intern in tratarea gastritelor, a ulcerelor gastrice, luand cate o lingura pe stomacul gol dimineata si seara.

De asemenea, extractul de sunatoare este folosit in tratarea hemoroizilor prin spalari, aplicandu-l toata noaptea in cazul inflamatiilor de colon. Inainte de administrare trebuie incalzit usor.

Ceaiul de sunatoarea stimuleaza enzimele prezente in ficat, ajutand la o mai buna detoxifiere a organismului, eliminand din corp factorii toxici, nocivi.

Ceai de sunatoareSunatoarea poate fi folosita pentru a trata spasmele si crampele musculare, reducand riscul contuziilor, entorselor. Poate fi folosita si pentru a reduce simptomele specifice menopauzei.

Flavonoizii din sunatoare imbunatatesc integritatea peretilor vaselor de sange, reducand riscul inflamatiilor interne.

Compusul „hipericin” actioneaza ca agent antibiotic si antiviral, protejand organismul de microorganisme si virusi nocivi care ar slabi sistemul imunitar.

Un alt compus, „hiperforin„, este „eficient” in tratarea depresiilor minor-moderate si a anxietatii, cu efecte secundare mai putine decat un medicament antidepresiv.

Hiperforin are si efecte anticancerigene¹, stopand raspandirea celulelor canceroase, prin limitarea oxigenarii (din sange) acestor celule.

Consumul ceaiului de sunatoare poate diminua asimilarea anumitor medicamente in organism, avand interactiuni identificate sau suspectate cu medicamentele:
– imunosupresoare,
– anticoagulante de tip cumarinic,
– antiepileptice, fenobarbital si fenitoina,
– anti-astmatici: teofilina,
– glicozide cardiace in caz de tulburari de ritm cardiac si insuficienta cardiaca: digoxina,
– inhibitor de HiV.

Sunatoarea favorizeaza si performantele intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultati de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se afla la menopauza. Pentru a impiedica oboseala in cazul unui efort neobisnuit, se recomanda consumul acestui ceai atat inainte, in timpul, cat si dupa terminarea efortului.

Efecte secundare si contraindicatii

Desi este un excelent detoxifiant, sunatoarea „reuseste” sa elimine efectele medicamentelor, slabind capacitatea corpului de a combate bolile. De aceea, consumate impreuna, produsele pe baza de sunatoare pot avea interactiuni negative cu anumite medicamente, pastile, anumite mancaruri.

Cu alte cuvinte, sunatoarea poate contracara total anumite medicamente, reducandu-le eficienta la zero.

Este contraindicat consumul de sunatoare pentru pacientii care folosesc medicamente antidepresive, antiepileptice, anticoagulante.

Un dozaj exagerat de sunatoare poate duce la aparitia unor simptome ca: durere de stomac, dureri de cap, ameteala, uscaciune a gurii, iritatie a mucoasei bucale, balonare, constipatie, probleme de somn, oboseala.

Sunatoarea este strict interzisa pentru pacientii care (urmeaza sa) fac chemoterapie, din cauza interactiunii negative cu functiile ficatului.

Sunatoarea este interzisa pacientilor care sufera de sindromul serotoninic, deoarece orice interactiune cu aceasa planta poate spori simptomele acestui sindrom (voma, febra, halucinatii, etc), putand duce chiar la moartea pacientului (din apoplexie se poate ajunge in coma, si moarte).

Studii din 2000 au constatat faptul ca sunatoarea poate contracara efectele ciclosporinei², un medicament care previne respingerea organului transplantat.

Este interzis consumul de sunatoare inainte sau impreuna cu pastile contraceptive. In aceeasi masura, este interzisa in timpul sarcinii, sau in perioada de alaptare.

Sunatoarea nu este recomandata pentru copii.

In orice instanta, este recomandat sfatul unui medic, in special cu privire la dozajul acceptat, in cazul unui supliment pe baza de sunatoare.

Mod de administrare pentru infuzia de sunatoare

Se toarna o ceasca de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de sunatoare si se lasa sa se faca infuzia timp de 10-15 minute. Se bea de 3 ori pe zi. Dozajul sugerat nu trebuie depasit.

Concluzie

Chiar daca sunatoarea este recunoscuta pentru tratarea depresiei, studiile recente reusesc sa-i aduca inapoi reputatia de multi-medicament.

Consuma sunatoare cu moderatie!

Similar Posts

25 Comments

  1. De actiunea de fotosensibilizare nu s-a scris nimic in acest articol… desi mai peste tot este precizat acest lucru: pe durata tratamentului cu sunatoare este indicat sa ne ferim de expunerea la soare pt. timp indelungat (la plaja), deoarece pot aparea arsuri ale pielii.
    Din proprie experienta: dupa plaja (intre orele 9 – 11 dimineata), m-am ales cu arsuri, desi niciodata nu am avut probleme de acest gen pana atunci. La o luna dupa renuntarea la sunatoare (in august), am revenit la normal, putand sta la plaja ca de obicei si fara a mai avea arsuri.

  2. Beau des acest ceai si nu imi lipseste din casa. Este foarte bun pentru cei care au probleme digestive – trei cani pe zi. Este indicat in caz de greata,balonari, dureri, indigestii. Ceaiul se bea caldut inghititura cu inghititura. Plantele culese din poienile de munte, departe de zonele poluate , uscate si pastrate corespunzator sunt de o calitate superioara celor din comert.
    Asa ca o ocupatie de timp liber ar putea fi plimbarile cu scopul de a culege plante benefice sanatatii.

  3. este un ceai excelent pentru cei care au o digestie precara.va dau un sfat cautati aceasta planta in stare proaspata si o uscati in mediu ferit de soare. este mult mai eficienta decat cea pe care o cumparati din magazine. am lucrat intr-o intreprindere care colecta, prelucra si comercializa plante medicinale. adaugati in biblioteca dvs. tratatele despre plantele medicinale (Dl.OVIDIU BOJOR). imi place foarte mult aceasta tema.

  4. Avand efect dupa cum spune articolul,asupra transmitatorului de serotonina,cred ca poate fi asociat dimineata cu ceaiul verde si roinita,as dori o posibila confirmare; va multumesc

  5. Eu cultiv in curte Echinaceea -crescuta din seminte din pachet din comert si va cer sfatul cum sa o folosesc .Am vrea 5 tufe cu flori si frunze.

  6. Folosesc aproape zilnic acest ceai ptr. ca rau nu face si cum am o fiere cu probleme de cind eram tinara cu el ma simt f.bine,imi ajuta si fcatul si stomacul,e si calmant este f .bun.Folosesc 3 cani pe zi de infuzie dar singura problema il cumpar din comert.VA doresc tuturor multa sanatate

  7. EU acum am inceput sa beau de 2-3 zile si am ajuns la un litru de ceai pe zi si este foarte bun,oare nu o fi prea mult pentru o gastrita? Are reactii adverse?

  8. toate plantele ce a dat DUmnezeu e ff bun pentru noi,numai ca noi nu dam prea multa importanta

  9. Ma intereseaza daca acest ceai poate stimula o digestie mai rapida .deoarece fiind mai lenta orice mananc imi creaza balonare

  10. gigi pentru stomac , gastrita e mult mai recomndata infuzia la rece de obligeana , consumata citeva luni rezolva si singerarile stomacale..scrie cartea d nei Maria Treben „SANATATE DIN FARMACIA DOMNULUI”,CARTE IN CARE PUTM GASI MULTE REMEDII PENTRU MAI TOATE BOLILE.

  11. Buna ziua, ma numesc Dana am 40 de ani si de patru zile ma gasendc la o poveste despre ceai verde… Este o tema destul de interesanta. Pana acum cateva zile nu m-am gandit niciodata la ceai verde sub forma unei povesti, sincer eu cu ceaiul verde nu prea avem un trecut.Acum un an de zile , am avut o perioada in care am slabit destul de mult pentru ca imi doream sa arat foarte bine si la varsta de aprope 40 de ani ,la un moment dat am auzit ca ceaiul verde are aceste beneficii, de-a intinerii si de-a slabii. La inceput nu am crezut , am o varsta si nu cred ca tot ce zboara se mananca, asa ca nu am fost convinsa ca ma va ajuta sa slabesc ,am inceput sa ma documentez apoi la un moment dat l-am incercat , dupa cateva saptamani am observat ca am inceput sa pierd din greutate, sa fiu mult mai energica si binedispusa mereu.Trecand peste minunatele calitati pe care le are ceaiul verde,viata mea s-a schimbat devenind o persoana foarte echilibrata in tot ceea ce intreprind, pana si visurile pe care le am noaptea sunt mai roz, sunt plina de optimism si nu exista zi data de la Dumnezeu sa nu ma trezesc cu zambetul pe buze ..sunt sigura acum ca acest ceai verde pe langa care treceam de multe ori fara sa-l bag in seama, s-a razbunat la modul frumos pe mine aratandu-mi adevarata viata curata,si deschizandu-mi noi drumuri multumesc

  12. acest ceai eu il folosesc inca de mic copil si pot confirma benefiicile sale enumerate mai sus.poate chiar si acest ceai a ajutat la mentinerea unui tonus vioi si o buna dispozitie nestirbita in timp:))

  13. M-as bucura a avea posiblitatea de-a comanda ceai de sunatoare pentru mama mea. Rog daca se poate a primi adresa la care sa apelez.
    Mentin ca locuiesc in Israel. Cu multumiri Erna Kretzer

  14. Si eu folosesc ceai de sunatoare…..adio balonare si dureri de stomac……. recomand tuturor…..

  15. uite, vezi cine stie 😀 asta-i spiritul!! sa incerci te rog si cu musetel si sa ne spui cum e..

  16. Am 52 ani , de 10 ani trec prin tot felul de stari provocate de menopauza , am incercat diferite remedii insa cel mai eficient a fost cel cu ceaiul de sunatoare, am facut o cura de 2 luni astazi am intrerupt pt 2 saptamani si apoi o sa reiau cura , ma simt foarte bine nu m am simtit asa demult :mmi am regasit linistea gandesc pozitiv dorm bine sunt calma si nu eram deloc asa, nu ma mai balonez , stomacul digera mai usor mancarea, va recomand cu incredere sa faceti o cura inainte de a merge la medic

  17. Am avut scaune cu stropi de multi ani, de curand beau acest ceai cu un pic de lamaie seara si ma simt excelent

  18. As dori sa stiu daca acest ceai este bun totuși și pentru copii. Mie mi la recomandat consiliera băiatului meu are ADHD și a spus să ai dau ca al liniștește. Ati putea să ami dați un sfat va rog. El fiind și pe tratent pentru ADHD. Va mulțumesc sănătate multa.

  19. Eu beau ceai de sunatoare seara inainte de culcare este foarte bun siil recomand

  20. Este foarte toxic pt femeile insarcinate desi sunt persoane care recomanda, persoane care ar trebui sa stie ca este toxic, la plafar etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *