A doua bautura consumata la nivel mondial ca si cantitate, dupa apa, ceaiul este o bautura folosita atat cu rolul de a hidrata, cat si ca pretext pentru socializare sau leac. Traditia spune ca ceaiul a fost descoperit de un imparat chinez, Shen Nung, in urma cu aproximativ cinci mii de ani.
Catre secolul al XVII-lea, marinarii unei companii au introdus ceaiul in Anglia sub forma unor cadouri pentru prieteni si rude. In scurt timp Londra a ajuns impanzita de cafenele care vindeau ceai, ceea ce a determinat scaderea vanzarilor la bauturile alcoolice. Ducesa Anna de Bedford a consacrat traditia ceaiului de la ora cinci (o traditie britanica existenta si azi) pentru a preveni durerile de stomac pe care le provoca distanta mare dintre masa pranzului si cina.
Introducerea ceaiului in India i-a atribuit si puteri vindecatoare, dar si unele superstitii care au ramas si s-au transmis. Astfel, se spune ca daca imprastii frunze de ceai pe prag spiritele rele si saracia sunt tinute in afara casei. Pungutele de ceai au aparut si ele ca urmare a unei neatentii din partea unui comerciant englez care a trimis pungute de matase cu ceai drept mostre. Obiceiul ceaiului cu lamaie a fost preluat de englezi de la rusi tot prin intermediul casei regale, respectiv prin fiica reginei Victoria.
Stimulentii continuti de ceai pot creste starea de alerta, ritmul cardiac si dilata caile aeriene intrapulmonare. O ceasca de ceai contine aproximativ patruzeci de mg de cofeina, adica aproximativ doua treimi din cofeina continuta de o ceasca de cafea instant. Taninurile continute de ceai, desi ii dau acestuia constistenta pot duce la inhibarea absorbtiei de fier. In plus, poate duce si la patarea dintilor mai ales daca se fac lucrari dentare.
Continutul bogat de quercetina, un puternic antioxidant care il transforma intr-un lupatator natural impotriva cancerului si a bolilor cardiace. Cercetarile au demonstrat ca in zonele in care consumul de ceai este mai ridicat, durata vietii este mai mare si cancerul este mai putin frecvent decat in alte zone.
In constitutia ceaiului mai intra, pe langa elementele amintite mai sus, mangan, arome, fluor. Nu este recomandat ceaiul negru persoanelor care sufera de ulcere. Acesta are acelasi efect ca si cafeaua, stimuland secretia gastrica si cauzand iritatii. De asemenea, nu este recomandat persoanelor prea sensibile, deoarece poate duce la declansarea migrenelor.
Ceaiurile de plante, folosite mai ales sub forma de infuzii, sunt foarte populare, mai ales in tara noastra. Acestea au si rol de leac daca sunt folosite cu regularitate.
Astfel, ceaiul de musetel este utilizat pentru a usura indigestia, dar si pe post de calmant al starilor de anxietate si nevrozitate. Bun calmant si in cazul zonelor inflamate, dar poate fi folosit si inainte de culcare pentru linistire.
Ceaiul din florile de soc sunt bune in cazul racelilor, gripei, sinuzitei fiind un bun antiinflamator. In plus sunt foarte utile si pentru rezolvarea problemelor respiratorii.
Roinita duce la scaderea tensiunii, dar nu are ca efect secundar somnolenta. Ceaiul de roinita linisteste sistemul nervos, ajuta la digestie, este eficient in afectiuni febrile.
Ceaiul de urzica este un foarte bun tonic, usureaza reactiile alergice si are un continut crescut de fier.
Ceaiul din frunze de papadie ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, fiind si un foarte bun diuretic.
Cimbrul este bun pentru infectii, usureaza digestia dar este recomandat si in stari anxioase si de nevrozitate.
Rozmarinul este un foarte bun stimulent, dand o energie crescuta mai ales in acele momente ale zilei cand acesta scade simtitor. Este bun si in inlaturarea durerilor de cap si a indigestiei. Ajuta si la imbunatatirea memoriei.
Macesele sunt o bomba de vitamina C, fiind recomandate in inlaturarea gripei si a racelilor.
Pentru a pastra cat mai mult timp apa la temperatura de fierbere, este bine sa preincalzim ceainicul. Petele de pe acesta se vor inlatura prin adaugarea unei linguri de bicarbonat intr-un lighean cu apa fierbinte, in care se va lasa o ora.
Exista infuzii care contin substante daunatoare, prin urmare, femeilor insarcinate si copiilor nu le este recomandat sa consume astfel de preparate.
Pe langa ceaiurile pe care le-ati mentionat dvs.in articol mai adaug cateva care sunt foarte utile sanatatii si pe care daca le consumati ajungeti mai rar la doctor.Ceaiul de paducel si talpa gastei pentru scaderea tensiunii arteriale, ceaiul de sulfina pentru imbunatatirea circulatiei venoase, ceaiul de salvie, cimbrisor, muguri de pin, scai vanat pentru probleme respiratorii (tuse, bronsite,etc.), ceaiul de codite de cires si matase porumb foarte bune diuretice. Mai sunt foarte multe ceaiuri care au actiune benefica asupra organismului dar nu vreau sa va plictisesc cu toate informatiile mele despre plantele medicinale.
Interesant
ceaiul este cea mai buna bautura!
multumim pentru informatiile trimise.sanatate va dorim si disponibilitate pt a ne mai da informatii utile.
va multumesc pt toate informatiile pe care ni le dati sunt de un real folos sunt o consumatoare de ceaiuri diverse care imi sunt foarte folositoare astept in continuare sfaturile voastre de sanatate
Informatii foarte utile si folositoare.
Sunt adeptul fitoterapiei iar acasa am un adevarat plafar.Anual adun plante din zona mea, pe care le cunosc si le consum in fiecare zi. Sa avem incredere in forta si beneficiile acestora!
multumesc pentru informatiile trimise multa sanatate va doresc astept noi informatii
Eu, acum am accesat acest site si sunt f bucuroasa ca pot comunica cu persoane care impartasesc aceleasi impresii ca si mine cu privire la puterea vindecatoare a plantelor. Im cules informatii utile pe care nu le stiam, insa apare o intrebare cum se pot asocia plantele intre ele pentru a forma un amestec de ceai, exista o regula sau nu ? De exemplu: Sulfina+Rozmarinul+Roinita
am devenit consumator de ceai, am nevoie mai multe informatii si recomandari va multumesc
am devenit consumator,am nevoie de mai multe informatii si recomandari va multumesc
multumesc mult pentru informatiile trimise de dvs!
foarte bune,baute cu masura si preparate corect,multumesc pt informatiile primite,interesante
ceaiurile sunt f f f bune … dar cind esti bolnav trebuie sa iei medicamente adevarate !!!!!!!!!! …. nici cei care fac reclama ceaiurilor nu fac altfel….
SUNT ADEPTA PLANTELOR INDIFERENT PENTRU CE SUNT FOLOSITE!
Articole ff interesante..eu sint mare consumatoare de ceai de tei!!!
da intradevar toate ceaiurile sint bune dar nimeni nu spune si de ceaiuldin flori de aloe(ALOE BOLOSSOM HERBAL TEA) ESTE UN CEAI FOARTE BUN PENTRU DIGESTIE, DETOXIFIERE SI DE CE NU PENTRU SLABIRE ACEST CEAI CONTINE BOBOCI DIN FLORI DE ALOE,COAJA DE PORTOCALA,SCORTISOARA ,CUISOARE,GIMBIR CHINEZESC ,MUSETEL,PIMENT,FENICUL,CARDAMOM, FRUNZE DE MURE DIN IUGOSLAVIA ,GYMNEMA SILVESTRE, ANASON SI SENA-LAXATIV
Ce am invatat de la dumneavoastra foarte important in privinta ceaiurilor (pe linga remediile la care pot fi folosite ) este modul de preparare , cantitatile in care trebuiesc consumate ,durata curei precum si perioadele din zi cind acestea trebuiesc consumate , lucruri pe care cred -ca si mine- multi nu le stiau. Va multumesc si va doresc tot atit de multa sanatete cit ne-o transmiteti prin articolele dvs.
interesante lucruri si informatii imi dati.multumesc.mai astept noutati.sanatate si consumati CEAI+E FFFFFFF BUN.
Sunt de acord cu aproape toti „antevorbitorii” …dar…in pofida faptului ca ceaiul este o bautura extraordinar de buna si ajuta la mai toate fenomenele de functionare ale organismului retineti ; CEAIUL NU SE BEA ORICUM,ORICAT,ORIUNDE SI NERECOMANDAT DE MEDIC. Pe cat sunt de bune, pe atat pot fi de periculoase.Cine vrea amanunte are emailul meu.O ZI BUNA SI MULTA SANATATE TUTUROR
Eu am ceva ani de cand beau cam 6 cani pe zi de ceai! sunatoare sau ceai verde! oare este prea mult? Ma simt f. bine! Multumesc!
Buna Ioana, uneori prenzeta nodulilor benigni nu inseamana neaparat iminenta unei transformari maligne, dar este important sa stiti daca are genele care sunt responsabile pentru producere cancerului de san. Prezenta aceasteia se poate stabili in ziua de astazi la anumite laboratoare, de stat sau particulare. Este indicat sa faca teste genetice daca mama ei –deci bunica ta- ori sora mamei tale au ori au avut cancer de san. Mutatiile responsabile de transmiterea cancerului de san sunt descoperite in genele numite BRCA1 si BRCA2 (BReast CAncer Gene). Atat femeile cat si barbatii poseda aceste gene, deci defectul genetic poate fi transmis atat de mama cat si de tata. Insa gena numita BRCA 1 se transmite de la mama la fiica, iar purtatoarea sa prezinta intre 50 si 85% riscuri sa dezvolte aceasta afectiune.O femeie ce poarta in genom cele doua gene, BRCA1 si BRCA2, cu mutatii, prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san, ovarian si alte forme de cancer, decat o femeie cu gene normale. Insa nu toate femeile cu defectul genetic amintit vor face cancer, pentru ca genele nu reprezinta singurul factor care influenteaza riscul de cancer.In acest context trebuie avuta o conduita de viata cat mai sanatoasa- sa nu fumeze, sa evite kilogramele in plus, sa evite variatii mari hormonale sau anumite terapii hormonale, sa monitorizeze nodulii etc. PS. aceasta analiza este utila si pentru tine! intrucat , asa cum ti-am spus, gena principala se transmite de la mama la fiica! sper sa primiti vesti bune! bafta si curaj!!!
despre ceai am avut intotdeauna o parere buna,beau si iarna cald,beeau si vara rece cu lamiie,ceaiul meu preferat este din amestec: soc,codita soricelului,menta,paducel,galbenele
Va multumesc pt. toate informatiile, va doresc multa sanatate !