De origine mediteraneana, asadar mare iubitoare de soare si caldura, anghinarea (in engleza: artichoke) creste in special in zona de sud a tarii. Este cunoscuta popular si sub numele de anghina sau angina si este chiar si cultivata in unele judete precum Ialomita, Teleorman, Olt, Dolj, Constanta.
Pentru a recunoaste plan,ta trebuie sa cautam cu privirea floarea sa de o culoare rosie-violet, ce seamana cu cea a unui ciulin, inchisa in niste solzi carnosi de culoare verde. Aceasta infloreste de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii septembrie. De la anghinare se folosesc in schimb frunzele. Acestea se recolteaza pentru a fi utilizate in scop terapeutic in special in luna iunie, la mijlocul acesteia. Frunzele se folosesc pentru prepararea de ceai cu un puternic efect detoxifiant pentru organism.
Planta de anghinare este folosita inca din timpul grecilor si romanilor pentru afectiuni hepatice. Studiile au confirmat utilizarea pe care o avea in vechime dar au evidentiat si altele. Spre exemplu consumarea ceaiului de anghinare ajuta la scaderea colesterolului din sange. Actiunea se face direct la nivelul ficatului, creste proportia colesterolului bun (HDL) si scade colesterolul rau (LDL).
Ceaiul de anghinare joaca un rol adjuvant si in tratarea altor afectiuni grave ale ficatului cum ar fi hepatita (fie ca este vorba de A, B, C sau D). Coloritul pielii bolnavilor care consuma ceai de anghinare revine la normal, se pot ameliora durerile abdominale, ficatul isi poate reveni ca si marime.
De asemenea persoanele care au nivel crescut de glicemie pot consuma pana la 2-3 cani de ceai de anghinare pentru a-l reduce si a stimula in acelasi timp activitatea pancreasului. Chiar si pentru cei care sunt dependenti de insulina, ceaiul de anghinare poate reprezenta o speranta. Acesta poate sa ii ajute sa scada doza de insulina de care au nevoie zilnic.
Anghinarea este de mare ajutor si pentru cei care sufera de afectiuni ale bilei. Substantele active si acizii pe care aceasta planta le contine stimuleaza secretia de lichid biliar, prevenind astfel indigestiile. Pentru a observa ameliorarea acestor probleme, este necesara o cura indelungata pe baza de ceai de anghinare.
Trebuie mentionat si efectul puternic diuretic pe care il are acesta planta. Ceaiul de angina ajuta la eliminarea surplusului de apa, de uree si de alte substante metabolizate, pe care poate rinichii si celelalte organe nu reusesc sa le mai elimine. Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiului de anghina poate astfel rezolva problema unui ten acneeic. Consumand angina, se poate regla digestia si ameliora problemele intestinale (colon iritat).
Ceaiul de anghinare este de folos si persoanelor care doresc sa evite boli precum arteroscleroza. Angina are un efect antioxidant, impiedicand depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange.
Consumul ceaiului obtinut din aceasta planta este de evitat in cazurile de obstructie biliara, datorita efectului de stimulare a secretiei de lichid biliar. De semenea, nu este indicat in cazul femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza, deoarece ceaiul de anghinare poate modifica calitatea laptelui matern. Nu in ultimul rand trebuie tinut cont de faptul ca unele persoane sunt alergice la aceasta planta si trebuie sa evite contactul cu aceasta sub orice forma.
O planta cu proprietati miraculoase. Eu folosesc aceasta planta si ma simt excelent. V-o recomand si dv. cu multa incredere. Sanatate ! Mircea
Excelent articol destinat anginarei.
pacat ca e atat de amar, mi-e foarte greu sa-l beau…