Planta de catina este utilizata inca din perioada medievala pentru tratarea diferitelor boli. Originile acestei plante sunt asiatice, zona in care este inca utilizata in medicina traditionala.
Catina, un complex de vitamine
Cu un continut urias de vitamina C, de doua ori mai mare decat al maciesului si de zece ori mai mare decat al celorlalte citrice, catina este un fruct foarte raspandit in tara noastra. Contine, pe langa cantitatea uriasa de vitamina C si vitaminele A, complexul B, E, P, K, F. In plus, contine si macroelemente precum fosfor, potasiu, magneziu. Mai contine si calciu, fier si sodiu. Desi suntem obisnuiti cu betacarotenul (existent in morcov), e bine de stiut ca fructul de catina contine mai mult betacaroten decat morcovul. In plus, contine si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
Efectele benefice ale catinei
Catina are un puternic efect antioxidant, antibiotic, astringent, cicatrizant, anticancerigen pentru organism. Se pot utiliza frunzele, fructul si scoarta pentru tratarea diferitelor boli. Mugurii de catina s-au dovedit a avea o eficienta crescuta impotriva imbatranirii. In plus, pot fi folositi si pe post de afrodisiac.
Tratamente naturiste cu catina
Daca avem probleme cu stomacul sau zona intestinala, uleiul de catina este foarte eficient in tratarea afectiunilor precum ulcerul gastric sau duodenal, diaree dar si in boli precum reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, probleme circulatorii sau probleme hepatice, gingivite, hipertensiune, afectiuni bucale, faringita, raguseala, intoxicatii, gripa, leucemie.
Daca problemele sunt si de alta natura decat fizice, adica afectiuni care cad sub incidenta psihicului, catina este cel mai de nadejde ajutor in combaterea lor. Astfel, poate fi utilizata la tratarea depresiei, a problemelor provocate de stres, astenie dar si anemie, coronarie sau alcoolism, boala Parkinson.
Poate fi folosita si in tratarea afectiunilor ficatului, splinei, rinichilor, datorita actiunii antiinflamatoare pe care o are catina asupra organismului.
Pentru uzul extern, uleiul de catina se foloseste in tratarea unor afectiuni precum miopie, cataracta, hipermitropie, hemoroizi, acnee, arsuri solare, psoriazis, unele afectiuni ginecologice, urticarie, dermatoza, alergii, escare.
Daca se doreste un aliat in curele de slabire, catina este cea mai potrivita deoarece inhiba pofta de mancare. Mai are si efect de stabilizare a colesterolului, tinandu-l sub control.
Pentru intarirea si imunizarea organismului se poate ingera dimineata, pe stomacul gol, o lingurita de catina in amestec cu miere.
De asemenea, se poate adauga o cantitate mica de catina in ceaiurile pe care le consumam in timpul unei zile sau in preparatele de casa, avand si un gust dulce-acrisor foarte placut. Se poate obtine si un suc de catina foarte placut pe care mai apoi sa-l utilizam in tratarea diferitelor afectiuni, dintr-un kilogram de catina trecuta prin storcatorul de fructe la care se adauga un litru de miere de albine. Se poate adauga in ceaiuri sau se bea pur si simplu in amestec cu apa calduta.
folosesc f des suc de catina de la plafar. e f bun si pt copii.
f.f.benefice,plantele in general,iar unele precum catina,adevarate miracole voua va multumesc f.mult,pt.informatiile competente
imi plac informatiile dvs.dupa ce am citit articolul despre catina,asi dori sa imi plantez in gradina aceasta planta. de unde se poate procura? va multumesc.serban cernescu din insuratei,jud braila
cunosc fructele de catina din copilarie, insa la vremea aceea nu aveam informatii necesare pentru a folosi acest fruct miraculos.dupa ce m-am documentat prin anul 1984, am folosit la inceput siropul, dupa aceea fructele si apoi uleiul. in fiecare an cumpar catina in stare proaspata, o usuc si toata iarna nu-mi lipseste ceaiul de catina. am vazut zilele trecute la televizor un investitor undeva in vestul tarii care are o plantatie de catina.toata recolta o exporta in Germania la pretul de 2 euro/kg.si are un profit de 10.000euro pe
sezon.
Daca stim cum sa obtinem efectul maxim de la plante, adica sa le consumam dimineata sau in cursul zilei, cat mai aproape de starea lor naturala, cat mai proaspete si inainte de a ne indopa cu mancaruri grele, sofisticate, rezultatele pot fi intradevar miraculoase. Nu trebuie insa sa exageram, sa ajungem la o suprasaturatie. Sa aveti parte de sanatate!
D-na Georgeta, va rog sa ne explicati cum anume uscati catina. Va multumesc.
Puneti in pungute in congelator si toata iarna mancati aceste bobite miraculoase…adio raceala, adio miopie (se reduc dioptriile din cauza betacarotenului). Nu li se face reclama, ca sa nu dea faliment concernele de medicamente.
va multumesc mult ptr informati sant benefice,ne tratam si natural,ne- am saturat de chimicale.sanatate multa
am folosit doar sirop, despre ulei nu stiu nimic
Va multumesc ptr sfaturile foarte folositoare
,sa aveti parte de sanatate.
Mult timp am neglijat folosirea catinei,dar acuma sunt un consumator,cel mai bun medicament romanesc din natura
stiu de catina si uleiul de catina de la sfarsitul anilor 1978-1980, cand se discuta despre tehnologizarea procesului de obtinere a uleiului respectiv; doresc sa-mi plantez in ac primavara la mine in curte arbustul, pt ca acum sunt pensionar si ma pot ocupa si daca ma descurc, doresc sa plantez o suprafat mai mare;trebuie sa revenim la natura in mod general si la agricultura in mod special.
Catina este un miracol al naturii eu am norocul ca lacuiesc la tara intr-o zona binecuvantata departe de poluare culeg catina de pe dealuri direct din flora spontana.Consum catina de copil de cand mergeam pe deal cu caprele,nu am fost bolnava niciodata de vreo boala „mai serioasa” iar de racit nici nu-mi mai amintesc cand am facut-o ultima data.Daca aveti posibilitatea consumati dar dati-o mai ales copiilor care vor avea o sanatate de fier pe termen lung.Eu am dat fetitei nelede cand avea cateva luni cate o jumatate de lingura de sirop proaspat stors combinat cu apa fiarta si racita(nu plata).Aflati de la mine ca acum este clasa a 4 a si nu a fost bolnava nici cand in colectivul ei de colegi bantuiau diversi virusi.Daca copiluleste obisnuit cu gustul acrisor al catinei de mic se va obisnui si chiar ii va face placere sa consume.Eu nu sunt o fanatica o produselor eco dar de cand sunt mama ma preocupa foarte tare un stil de viata cat mai sanatos pentru copilul meu.Vreau sa-iinoculez obieiuri sanaroase de mica.Pe langa catina noi consumam si macese sub mai multe forme,fragi,porumbe,gherghine,plante naturale culese de noi.Daca va intereseaza sunati-ma 0726431363
nu am cunoscut pana acum catina, dar citind despre beneficile ei sigur am s-o caut. multumim pt. informatii.
Multumesc, stiam despre catina cum ca este foarte buna dar acum stiu ca este necesara pentru un corp sanatos.
Multam fain pentru aceste necesare informatii! Dumnezeu sa va binecuvantaze!