Articole interesante:

Castravetii – Beneficii pentru sanatate si frumusete

Castravetele este o leguma racoritoare si cu gust inviorator. Castravetele este alcatuit in proportie de 96,5% din apa, are foarte putine calorii (un kilogram de castraveti are o consistenta mai mica decat o felie de cascaval), nu contine nici un fel de grasimi, si doar o cantitate infima de substante proteice.

In schimb, contine o cantitate impresionanta de potasiu, fier, siliciu asimilabil, magneziu si fosfor, care in cea mai mare parte sunt depozitate in coaja legumei. De altfel, in aceeasi coaja gasim si cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A si a vitaminelor din complexul B, a enzimelor care intervin in procesul digestiei si al metabolismului, a compusilor sulfurosi.

Castravetele hidrateaza foarte bine si are in compozitie antioxidanti importanti pentru sanatate, precum si minerale si enzime.

Felii de castravetiCastravetii sunt legume foarte indicate pe canicula, avand in vedere ca ei contin aproximativ 95% apa. Daca mananci un kilogram de castraveti, iti asiguri un aport de aproape un litru de apa, o apa speciala, pentru ca e plina de vitamine si saruri minerale.

Castravetii contin un antioxidant numit acid cafeic care nu are legatura cu cafeaua, desi exista si in compozitia ei. Acidul cafeic combate radicalii liberi si previne formarea celulelor canceroase. Alte vitamine care se regasesc in compozitia acestor legume sunt niacina (vitamina B3), acidul folic (B9), vitamina B6 si vitaminele A si E.

Castravetii contin si saruri minerale, cum ar fi potasiul, magneziul si calciul, precum si enzime benefice pentru digestie. Sursele de enzime nu sunt foarte multe. Apa din aceste legume hidrateaza foarte bine, pentru ca este cedata lent in organism, la fel ca si cea din pepeni, fructele caniculei.

Coaja castravetilor, bogata in fibre

Castravetii sunt si o sursa de fibre alimentare care ajuta digestia si care contribuie la scaderea nivelului colesterolului „rau”. De aceea nu este indicat sa ii curatati de coaja fiindca in ea se concentreaza cea mai mare cantitate de fibre. Ar trebui, asadar, sa mâncam aceste legume ca atare. 100 de grame de castraveti contin doar 10 calorii si 0 grasimi, asa ca nu trebuie sa ne facem griji in privinta siluetei.

SANATATE CU AJUTORUL CASTRAVETILOR

Castravetele spala rinichii de sarurile depuse prevenind astfel formarea calculilor. Consumul de cel putin jumatate de kg de castraveti pe zi mentine sanatatea si stimuleaza activitatea rinichiului stimuland eliminarea apei din corp.

Ajuta la digestie. Daca mesele dvs. sunt bogate in proteine nu ezitati sa consumati macar 100 gr. de castravete la mesele care contin aceste alimente.

In diabet coaja castravetilor stimuleaza pancreasul sa produca insulina si echilibreaza glicemia. O cura de o luna, in care sa consumati minim jumatate de kg de castraveti cu tot cu coaja, previne diabetul si chiar trateaza formele usoare ale acestei boli.

Obezitate, ingrasare. Castravetele contine cea mai pura apa, fibre alimentare si un numar foarte mic de calorii, ceea ce il face unul din cele mai bune alimente pentru slabit. Daca vreti sa scapati de cateva kg ar fi bine sa consumati macar 600 grame de castraveti proaspeti pe zi, cu tot cu coaja. Acest lucru duce la scaderi importante in greutate prin eliminarea apei suplimentare din tesuturi, prin imbunatatirea metabolismului zaharurilor. In plus, castravetii previn si bolile si tulburarile de sanatate care apar frecvent atunci cand pierdem prea multe kilograme intr-un timp scurt.

Combinatia de potasiu, magneziu si fibre s-a dovedit a fi foarte eficienta in scaderea tensiunii arteriale. Un studiu efectuat pentru a determina eficienta dietei DASH pentru stoparea hipertensiunii arteriale a aratat ca persoanele care au avut o dieta bogata in potasiu, magneziu si fibre si au evitat alimentele grase au reusit sa-si scada tensiunea.

Durerile de cap provocate de caldura, insolatie. Consumati jumatate de litru de suc de castraveti cu putina lamaie, pe stomacul gol, intr-o doza unica. Este un foarte bun re-hidratant, confera o senzatie de racoare si diminueaza intensitatea durerilor de cap. Suplimentar, folositi extern felii reci de castravete, care se aplica pe frunte, pe ceafa si pe tample. In popor se spune ca feliile de castravete aplicate pe piele „trag durerea de cap”.

In timpul sarcinii. Castravetii consumati in timpul sarcinii reduc senzatia de greata, precum si frecventa acceselor de voma produse de miscare, de stres, de stimulari olfactive neplacute etc. Nu este fixata o cantitate standard de castraveti recomandata a fi consumata zilnic, este bine insa sa aveti acest „medicament” pe masa, pentru a avea o sarcina mai usoara.

Calmeaza tusea. Castravetele este bogat in vitamine si este un aliat de nadejde in afectiunile sezonului rece. Decoctul preparat din seminte de castravete calmeaza tusea si ajuta la expectoratie.

Trateaza constipatia. Castravetele e un bun laxativ alimentar. Contine saruri care vin in ajutorul intestinului, impiedicând aparitia constipatiei. Castravetii sunt solutia perfecta pentru cresterea consumului de fibre si de apa. In plus, pe langa acest echilibru pe care il dobandeste organismul intre cantitatea de lichide si cantitatea de fibre ingerate, castravetii mai aduc si vitamina C, siliciu, potasiu si magneziu. Pentru aceasta se recomanda sa mâncam cel putin doi castraveti zilnic.

Continutul ridicat de silicon si sulf din compozitia castravetilor este responsabil pentru cresterea parului.

FRUMUSETE SI INTRETINERE CU AJUTORUL CASTRAVETILOR

In industria cosmetica, castravetele verde este folosit de multa vreme in produse destinate intretinerii pielii, pentru prevenirea si calmarea iritatiilor sau combaterea celulitei. Daca nu iti permitiaceste produse, potii apela la felii simple de castravete pe care sa le freci usor de locurile afectate cu o eficienta egala cu aceea a costisitoarelor produse de pe piata cosmeticelor. Castravetele este considerat elementul magic pentru piele, deoarece inchide porii, reduce inflamatiile, diminueaza cearcanele si purifica tenul. In plus, este un tratament perfect pentru zona sensibila a ochilor.

Castravetele are si rolul de a elimina acneea si punctele negre. In acelasi timp, este benefic si in cazul tenului matur sau sensibil ori gras.
Iata cateva modalitati in care poti folosi castravetele pentru infrumusetarea si intretinerea tenului tau.

Pentru demachiere – faceti o solutie din 6 linguri de suc de castravete si o lingurita de suc de lamaie. In acest preparat inmuiati un tampon de vata cu care se sterge de mai multe ori, succesiv, pielea, dupa ce a fost demachiata sau curatata cu sapun. Castravetele are darul de a inactiva unele substante chimice toxice din produsele cosmetice, dar si de a reduce inflamatia si de a curati in profunzime pielea.

Pentru tenul patat – consumul intern de castraveti proaspeti va avea un intens efect depurativ, ajutand la curatirea pe cale naturala, din interior, a pielii. Extern, se foloseste sucul proaspat obtinut din aceste legume, cu care se lotioneaza obrazul vreme de cateva minute, inainte de culcare.
Pentru tenul uscat – preparati o masca din trei lingurite de suc de castravete, o lingurita de ulei de masline, un galbenus de ou si o lingurita de miere lichida. Toate aceste componente se amesteca foarte bine apoi se aplica pe fata, timp de minim 15 minute. Este un tratament care hraneste si hidrateaza tenul.

Pentru tenul iritabil – daca ati stat in vant, frig sau soare puternic, curatiti-va usor, cu blandete, obrajii, vreme de cateva minute, cu o bucatica de castravete proaspat taiat. Acesta are efecte calmante, indeparteaza polenul si praful acumulate in pori, care ar putea da reactii iritative.
Pentru cearcane Combinati in parti egale castravetele maruntit si suc de morcovi. Solutia obtinuta se aplica pe zona inferioara a ochilor, lasand 20 minute. Clatiti cu multa apa rece. Sau mai simplu… puneti cate o felie de castravete pe fiecare ochi.

Tratament pentru inchiderea porilor

Putin suc de castravete si doua lingurite de miere reduc vizibil porii. Curatati un castravete de marime mijlocie si taiati-l marunt. Puneti-l intr-un blender si amestecati pana cand se face o pasta. Strecurati sucul obtinut. Intr-un alt vas puneti sucul de castravete si cele doua lingurite de miere ametecand usor. Pastrati la frigider cam o saptamana. Inainte de aplicare se amesteca sau daca este pus intr-un recipient se agita. Se aplica exact ca o lotiune tonica pe ten, gat si pe decolteu; cu un disc de bumbac. Se poate folosi de doua ori pe zi.

Castravetii catifeleaza pielea

Folosit frecvent in cosmetica, castravetele curata si catifeleaza pielea, oferind tenului o luminozitate naturala. Sucul si semintele de castravete imbunatatesc textura pielii. E apreciat si pentru capacitatea de a atenua ridurile. Metoda este extrem de simpla: aplicati pe fata felii proaspete de castravete.

Tratament cu castraveti pentru par

Pentru parul lipsit de stralucire si putin deteriorat, incercati urmatoarea masca cu castraveti. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– un ou
– trei-patru linguri de ulei masline
– un sfert de castravete (curatat)

Amestecati toate ingredientele pana cand se formeaza o pasta. Aplicati pe par si se lasati 10 minute. Clatiti parul cu multa apa calda. Pentru rezultate eficiente repetati acest tratament lunar.

8 pareri

  1. Va multumesc. Stiam cate ceva despre castraveti si mie chiar imi plac.
    Am parcurs cu mare atentie articolul dvs.si abia acum imi dau seama ca nu trebuie sa lipseasca din bucataria noastra castravetele.

  2. Multumesc mult de tot!

  3. Mie imi plac castraveti. Acum imi plac si mai mult ca le cunosc efectul asupra corpului uman. Mihai

  4. Multumesc ptr acest articol. Am sami fac pentru ten uscat aceasta combinatie rec.de dv. O zi buna

  5. multumesc pentru sfaturi.
    ce imi recomandati pentru constipatie?
    ster sa nu fie ceva cronic

  6. Birliga viorica

    multumim mult pt.toate recomandarile,asteptam sfaturi noi

  7. Nicoleta Ciausu

    Eu prefer castravetii murati, dar nu ma indoiesc de beneficiile sanatoase ale castravetelui crud. Un articol foarte folositor pentru mine, mi-a deschis ochii…

  8. Imi plac foarte mult castravetii dar cind maninc am probleme din cauza fierii care este lenesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *