O dieta sanatoasa trebuie sa contina toate obiectivele urmatoare:
a) Trebuie sa contina suficiente calorii incat sa indeplineasca nevoile metabolice si sa ofere energie pentru activitatile pe care le indeplinesti zilnic. In orice caz, numarul caloriilor nu trebuie sa fie prea mare pentru a evita momentul in care organismul va incepe sa depoziteze excesele sub forma de grasime. Grasimea din corp nu ar trebui sa depaseasca niciodata mai mult de 30% din greutatea totala.
b) O dieta buna ar trebui sa contina suficiente grasimi, inclusiv monosaturate, polisaturate si nesaturate. Acestea ar trebui sa fie echilibrate de lipidele omega 6 si omega 3.
c) De asemenea, ar trebui sa evite cat mai mult posibil grasimile saturate cunoscute si ca trans-grasimi sau acizi grasi.
d) O dieta buna ar trebuie de asemenea sa contina o cantitate insemnata de amino acizi (care sunt in totalitate proteine). Acestia ajuta la inlocuirea celulelor si la transportarea proteinelor prin corp. Toti acizii esentiali pot fi gasiti atat in proteine de origine animala cat si in cele de origine vegetala.
e) Substantele otravitoare trebuiesc evitate complet (cum ar fi metalele grele sau substantele cancerigene).
Totodata trebuiesc evitate anumite alimente care pot fi consumate in cantitati mici insa niciodata in doze mari:
– bauturi sau alimente cu proprietati direct toxice (cum ar fi alcoolul etilic).
– alimente/mancaruri care ar putea ingreuna functiile normale ale organismului (cum ar fi carbohidratii rafinati care necesita un exces de fibre pentru a fi digerate).
– Alimente care ar putea interveni in functii ale organismului (cum ar fi sarea de masa).
Lista de obiective pare destul de usoara deoarece chiar asa si este. Este doar un ghid de baza – o lista de da si nu pentru dieta ta. Viata devine din ce in ce mai complexa la fel ca si mancarea pe care o consumam. Dieta perfecta trebuie sa fie mai mult decat doar o baza. Trebuie sa includa grupele de baza ale alimentelor, tinand in acelasi timp cont de nevoile speciale si de dorintele personale.