Sunt carbohidratii benefici?
Dupa ce a fost o adevarata moda cu dietele bazate pe reducerea caloriilor, a aparut si cea care pretinde inlocuirea carbohidratilor cu proteine, sau pur si simplu renuntarea completa la acestia fara un inlocuitor. Astfel s-a ajuns sa se creada ca carbohidratii sunt rai si ingrasa. Aceasta teorie se bazeaza pe faptul ca, neconsumand carbohidrati, obligi organismul sa transforme principalele alimente consumate in energie. Intr-adevar, astfel vei reusi sa dai jos cateva kilograme. Insa intr-un mod complet nesanatos!
Renuntand la carbohidrati iti vei mari riscul de cancer la colon si vei fi predispus(a) la formarea pietrelor la rinichi, ba chiar si la aparitia osteoporozei. Pentru a-ti mentine creierul si alte procese metabolice intr-o forma buna ai nevoie de carbohidrati. Nu se poate altfel! In caz contrar vei observa o stare de anxietate, extenuare si o lipsa de concentrare ce poate persista pe termen lung.
Principalul rol al carbohidratilor, sau altfel spus al glucidelor este cel de energie, fiind disponibili intr-un timp scurt si putand fi depozitati la nivel muscular sub forma de glicogen. Exista doua tipuri de carbohidrati, aspect caruia va trebui sa ii dai foarte multa atentie. In prima grupa sunt cei asimilati rapid de corp si folositi ca sursa imediata de energie. Acestia vor ridica rapid nivelul glicemiei (glucoza din sange), mentinandu-te activ pentru un timp, insa acesta este scurt si limitat, urmand sa te simti obosit mai repede decat te astepti.
Acestia sunt carbohidratii de care intr-adevar trebuie sa te feresti. In aceasta categorie intra zaharul de masa (sub orice forma este consumat), painea si orezul alb si orice alte produse rafinate sau procesate, si bauturile spirtoase. Prin procesarea alimentelor are loc o crestere destul de mare a indexului glicemic. Astfel fulgii de porumb au un index glicemic mai mare decat porumbul, cartofii instant mai mare decat cei fierti (95->70), painea alba mai mare decat cea neagra (70->35). Dupa cum observi, diferentele sunt destul de mari!
A doua categorie este reprezentata de carbohidratii complecsi (cei cu un index glicemic scazut). Acestia sunt absorbiti numai partial de catre corp, avand nevoie de un timp mai indelungat pentru digerare. Acestia sunt foarte sanatosi si recomandati si pentru faptul ca sunt bogati in fibre, vitamine si minerale, avand un continut sarac de grasimi. In aceasta categorie intra painea din tarate, orezul amro, cerealele neindulcite. Tot aici intra si majoritatea fructelor si legumelor.
Impartinand carbohidratii in aceste doua grupe si consumand doar carbohidrati buni, si anume cei complecsi cu un index glicemic scazut, nu ai cum sa gresesti. In general, sugerez 40% carbohidrati pentru o alimentatie sanatoasa. Privandu-te de carbohidrati, nu numai ca te vei pune la risc pentru anumite boli insa vei pierde odata cu grasimea si masa musculara! Respectandu-ti corpul vei fi mult un om mult mai fericit si multumit cu tine!