Cafeaua si cofeina

Se tot vorbeste in mass-media despre dependenta de alcool si tutun si despre faptul ca alcoolul si cafeaua au efecte daunatoare asupra organismului nostru. Sa vedem, in cele ce urmeaza, daca cafeaua este benefica sau nu pentru sanatatea ta.

In primul rand trebuie sa stii ca nu putem vorbi despre cafea fara sa o asociem cu continutul foarte ridicat de cofeina pe care il contine. Efectele negative asupra organismului nostru este produs de cofeina, care se gaseste si in unele bauturi racoritoare, in ceaiul negru, in unele medicamente.

Efectele negative ale cofeinei

Dintre efectele pe care le are cofeina asupra organismului uman, amintim:

– cresterea nivelului grasimilor sangvine;

– cresterea tensiunii arteriale;

– cresterea nivelului zaharului din sange;

– cresterea pierderii urinare de calciu si magneziu;

– excitatia sistemului nervos central: organismul ajunge sa nu mai resimta nevoia de odihna;

– creste secretia acida a stomacului care duce la ulcer gastric;

– provoaca tremor nervos, iritabilitate, nervozitate;

– duce la aparitia anxietatii, a depresiei;

– accentueaza simptomele sindromului premenstrual;

Consumata in cantitati mici, cafeaua poate fi utila dupa un efort intelectual sau fizic, in cazul in care aveti stari migrenoase sau sunteti in convalescenta din pricina unei boli infectioase, cu singura conditie, sa nu fie consumata pe stomacul gol sau seara. Este important sa nu consumati mai mult de doua cesti mici de cafea intr-o zi pentru ca, astfel, sa va tineti la distanta de adictii fizice si sa nu transformati cafeaua intr-un inamic.

La fel, este foarte important sa o tineti departe de copii si adolescent, deoarece poate avea efecte devastatoare asupra sistemului nervos la varste fragede.

Daca suferiti de inima, daca aveti stari nevrotice, insomnii, daca suferiti de hipocondrie sau hipertensiune, daca sunteti gravida, cafeaua nu are ce cauta in dieta dumneavoastra zilnica.

Cafeaua este nepotrivita si cu efortul fizic. Consumul de cafea reduce capacitatea corpului de a creste fluxul sangvin spre inima in timpul efortului. Dar exista si studii care incurajeaza consumul de cafea in cantitati moderate (nu mai mult de doua cesti mici pe zi) in cazul cancerului la colon, cirozei, litiazei biliara, bolii Parkinson.

S-a demonstrat si ca un consum regulat de cafea poate duce la prevenirea aparitiei diabetului. Cafeaua mai contine si o cantitate importanta de antioxidanti.

Deci, ca tot ce faceti sau consumati, pentru a va feri de efecte secundare negative, este bine sa consumati si cafeaua cu masura, astfel ramanand utila pentru organismul dumneavoastra in loc sa devina daunatoare.

Similar Posts

3 Comments

  1. mia-ti intarit, cu argumente stiintifice, c.c. organismul meu imi spunea, adica tot ce-i lasat de Dumnezeu, e bun, dar atentie la MASURA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *