Articole interesante:

Branza

Unul dintre alimentele de baza pentru generatii intregi, avand cerinte de productie foarte stricte, branza este un aliment foarte hranitor si destul de la indemana pentru fiecare. O sursa foarte bogata de calciu si proteine, o sursa importanta si de vitamine B12 (lucru foarte de folos mai ales pentru persoanele vegetariene majoritatea nevegetarienilor luandu-si aceasta vitamina din carne, dar nu doar pentru acestea), branza trebuie consumata cu grija, fara excese.

Exista tipuri de branza foarte bogate in grasimi saturate (exista unele tipuri de branza care contin de pana la sase ori mai multe grasimi saturate decat o friptura de muschi de vaca de exemplu).

Branza are un continut ridicat de calciu, care impiedica aparitia si dezvoltarea osteoporozei. Continutul de calciu din branza si lactate este mai usor absorbit de organism decat cel din alte alimente.

Branza stopeaza aparitia cariilor dentare pe care le provoaca consumul de alimente dulci, impiedicand formarea la nivelul gurii a acizilor care dauneaza smaltului dintilor. Acesta este si motivul pentru care o bucatica de branza este recomandata dupa masa.

BranzaBranza nu este recomandata persoanelor care au intoleranta la lactate sau sunt mai sensibile, deoarece poate duce la aparitia unor eczeme, la declansarea unor migrene, otite sau la alte complicatii. Branzeturile din lapte de capra sau oaie nu provoaca atat de multe reactii adverse ca cele preparate din lapte de vaca, de exemplu.

Daca sunteti sensibil la brazeturi, evitati mai ales branza cu mucegai, gorgonzola, parmezanul deoarece contin o substanta numita tiramina care declanseaza modificari ale nervilor si ale vaselor sangvine de la nivelul creierului. La fel persoanele alergice la penicilina pot avea acelasi tip de reactii daca consuma branzeturi care contin aceasta substanta.

Sunt multe tipuri de branza create din lapte pasteurizat, iar procesul de pasteurizare omoara o buna parte din microorganismele nocive. Cele care sunt facute din lapte nepasteurizat pot contine unele microorganisme, ca de exemplu listeria, care, atunci cand se inmultesc foarte tare pot duce la toxiinfectie alimentara. Simptomele acestei intoxicatii sunt asemanatoare cu cele ale gripei, putand fi foarte periculoase pentru femeile insarcinate, persoanele in varsta si sugari sau pentru personae care deja sufera de vreo boala.

Branza trebuie consumata cu masura, deoarece avand un continut mare de colesterol si grasimi saturate, pot creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De asemenea, avand un continut mai ridicat de sare, pot duce la cresterea tensiunii arteriale, pot favoriza aparitia pietrelor la rinichi. Din pricina continutului caloric destul de ridicat, poate favoriza ingrasarea. Continutul ridicat de cazeina poate duce la lipsa de concentrare, stari de oboseala, lipsa de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.