Berea, o bautura sanatoasa?

Cand vorbim despre alcool in general, gandul ne duce fie la adictie, la drog lichid, la viciu, la probleme in viata sociala si personala, la neajunsuri si alte asemenea efecte negative fie, mai ales daca suntem consumatori si avem nevoie de argumente puternice in favoarea noastra, la beneficiile pe care consumul de vin si bere le au asupra organismului. Si sunt cunoscute si aduse ca argument forte mai ales calitatile berii si ale vinului de a  reduce riscul aparitiei bolilor de inima.

Recunoastem, de asemenea,  efectele pozitive ale berii atunci cand vine vorba de probleme cu rinichii, despre prevenirea infarctului sau a atacului cerebral,  cresterea nivelului de colesterol bun in organism si scadearea nivelului celui rau. Se mai vehiculeaza si capacitatea berii ( si a alcoolului in general) de a fluidiza sangele.

Nu uitam sa amintim nici calitatatile de dezinhibator, ceea ce duce la o buna capacitate de socializare, deci la o imbunatatire a calitatii vietii sociale, deci de o maniera de a tine la distanta posibila depresie care s-ar instala in cazul persoanelor antisociale si avem deja o lista lunga pentru care consumul de bere pare sa aduca numai beneficii.

Se pare, totusi, conform unor studii recente, ca vestile privind efectul pozitiv pe care consumul de bere il are asupra organismului,  nu sunt  prea imbucuratoare pentru consumatorii de cantitati mari de bere ( adica peste doua beri pe zi). Potrivit unui studiu prezentat in aprilie 2011, consumatorii de bere sunt predispusi unui risc crescut de a face cancer gastric.

bereCancerul gastric este a doua cauza de deces de pe urma  cancerului la nivel mondial. Deoarece unele tari au o rata mai mica de deces din pricina cancerului gastric decat altele, cercetatorii au conclus ca aceasta boala este foarte influentata de factorii de mediu. Consumul de alcool a fost pentru multa vreme suspectat ca fiind cea mai importanta din cauzele care duce la cancerul gastric, dar sunt numeroase studiile care au dus la rezultate mixte.

Cativa cercetatori americani au studiat problema cancerului gastric, analizand un grup de 550 de persoane din diferite tari cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani, pentru o perioada de sase ani. Acestia au evaluat tipul de alcool consumat (vin, bere, lichior) precum si localizarea si gradul de imbolnavire.

Consumul total de 60 g de etanol pur de la orice tip de bauturi combinate au aratat un grad de risc de 65 de ori mai mare. O bere contine cca 12 grame de etanol. Cercetatorii au asociat  cancerul gastric doar cu consumul zilnic de bere, sustinand ca ingerand zilnic 30 de g de etanol pur, riscul de a face cancer gastric creste cu 75 %.

Mecanismul exact pentru maniera in care alcoolul poate cauza cancer gastric nu este inca cunoscut. Totusi, cercetatorii americani sustin ca exista ipoteze convingatoare privind implicatia metabolitului de alcool si a nitrozaminelor (un compus din aceasta categorie, cancerigen, se intalneste si in bere).

Similar Posts

2 Comments

  1. berea romaneasca nu mai are gust de bere…si 99% la suta din painea din romania nu mai are gust de paine …nu ma poate contrazice nimeni…ii dau bere facuta dupa reteta care zic ei ca o fac si sa vedeti ca are alt gust …sau le dau paine coapta la aragaz sau rola sau cuptor taranesc sa vedti cam carei diferenta…90 la suta dintre romani au uitat definitiv gustul painii ….si 99 la suta dintre romani nu stiu carei adevaratul gust al berii

  2. berea fara alcool, este mai buna pentru organism?astept punctul ded vedere al specialistilor prosanatatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *