Daca in urma cu 25 de ani eram nevoiti sa asteptam fiecare anotimp cu fructele si legumele sale de care ne puteam folosi, in prezent supermarketurile, importul, libera circulatie si alte asemenea au facut ca anotimpurile sa nu mai conditioneze existenta pe piata a unui anume produs. Este un lucru care poate sa fie extrem de util pentru noi, daca stim sa-l folosim in favoarea noastra.
Astfel, din gama produselor care pot fi achizitionate oricand si de oriunde fac parte si fructele. Desi iarna, acestea ne sunt foarte la indemana. Vom incerca sa vedem in ce fel acestea ne pot imbunatatii viata, pentru ca stim ca o pot face din plin.
Scopul unei cure cu fructe este, pe langa vitaminizarea organismului, tonifierea acestuia, eliminarea toxinelor, ajutarea procesului de reintinerire. Dar o cura de fructe este utila si pentru persoanele care in timpul perioadei reci au tendinta sa acumuleze kilograme in plus.
Un prim pas atunci cand vrem sa facem o cura de fructe este sa consumam zilnic minim un litru si jumatate de suc de fructe sau chiar si dintr-un singur fruct, in functie de nevoi. Se consuma inainte de masa cu minim 20 de minute, astfel efectul obtinut fiind cel scontat.
O cura nu va tine mai putin de o saptamana. Se poate prelungi pana la o luna, dar nu mai putin de o saptamana. Nu trebuie consumat suc care a stat mai mult de cateva ore in casa, deorece substantele active isi pot schimba compozitia. Sucul sa fie proaspat, facut intr-un storcator.
In timpul unei cure de fructe cautam sa ne alimentam cu hrana cat mai pura, eliminand pe cat se poate zaharul, carnea, produsele cu aditivi alimentari. Daca organismul permite, pentru o mai buna detoxifiere, este recomandata doar alimentatia pe baza de cruditati. Alimentatia, timp de cateva zile, exclusiv pe baza de suc de fructe, poate duce la vindecarea unor boli destul de grave precum tumorile benigne, alergiile severe, chisturile ovariene, reumatismul cronic degenerativ, psoriazisul, tromboflebita etc.
Sucul de mere
Sucul de mere este cel mai pretuit in acest domeniu, nu este un suc acid, poate fi amestecat cu sucuri de legume, este un bun tonic, are efect de reintinerile a tesuturilor, protector al stomacului, antiseptic intestinal, stimulent si decongestiv hepatic. Sucul facut din mere curata sangele, elimina constipatiile usoare, este depurativ. Este indicat in infectiile intestinale, mai ales in colibaciloze, fiind in acelasi timp foarte folositor in bolile de rinichi, in reumatism si guta.
Tot sucul de mere este considerat un adevarat medicament de intretinere pentru aparatul cardiovascular: actioneaza favorabil in hipertensiunea arteriala, micsoreaza concentratia de colesterol din sange, previne ateroscleroza si infarctul. Bolnavii cardiaci ar trebui sa faca in fiecare an o cura de 12 zile minimum cu acest suc (care este cu atat mai eficient, cu cat merele sunt mai de curand culese).
Sucul de mere are proprietati expectorante si decongestive asupra aparatului respirator, inlesnind eliminarea secretiilor bronsice. Mai este indicat in astenie fizica si intelectuala, convalescenta, sarcina, anemie, litiaza urinara urica, obezitate.
Sucul de pere
Acest suc poate fi si el combinat cu toate sucurile de fructe, efect calmant si sedativ, recomandat in special seara, actiune diuretica, depurativa, favorizeaza eliminarea acidului uric, indicat in caz de anemie, tuberculoza, infectii respiratorii cu stari febrile, surmenaj, astenie, recomandat in prevenirea infectiilor urinare. Este recomandat persoanelor cu diabet, in combinatie cu sucul de mere.
Sucul de gutui
Sucul facut din gutui este unul fortifiant si astringent, usor acid, se foloseste in tulburari digestive si insuficienta hepatica, bun pentru infectiile intestinale, guturai, afectiuni pulmonare, tuberculoza, lipsa poftei de mancare. Nu este recomandat celor predispusi la constipatie.
Alte sucuri
Se mai pot folosi si alte tipuri de sucuri facute din fructe: sucul de prune (bun laxativ , detoxifiant), sucul de struguri [bun stimulent, remineralizant, detoxifiant, depurativ, laxativ indicat in anemie (mai ales sucul din struguri negri), stari de convalescenta, demineralizare, congestia ficatului si a splinei, hipertensiune, constipatie, enterita, afectiuni cardiovasculare, stari febrile, intoxicatii, dermatoze], sucul de pepene galben (diuretic, racoritor, laxativ, recomandat in onstipatiile cronice, in colita de putrefactie, precum si in alte afectiuni insotite de blocaje ale tranzitului intestinal: hemoroizi, migrena, dispepsie, hepatita, anumite afectiuni auto-imune), sucul de afine sau catina, ambele cu efect de vitaminizare si remineralizare foarte puternica.
Da,sant foarte bune si sanatoase sucurile de fructe cu conditia sa fie NATURALE!
Ce parere aveti despre un mar cumparat din supermarket cu provenienta din alte tari decat Romania , care daca se taie pe jumatate si se lasa sa stea un timp, isi pastreaza culoarea miezului intacta chiar daca incepe sa se usuce pe taietura???
Am intalnit mere romanesti,adevarate,netratate,cu un gust delicios care odata ce au fost taiate in doua isi schimba culoarea imediat,oxideaza…
Pe care ati fi tentati sa le consumati?
Acesta este doar un exemplu…
Am vazut in comert mere din Africa de Sud?!
Merele romanesti unde sant? Probabil la rachiu,tuica…
Nu stiam ca trebuie sa bei pe stomacul gol apa cu putina sare pentu a aduna toate toxinele in intestin si apoi eliminate .Nu stiu sa combin sucurile naturale atunci cind ai hiperaciditate .