Articole interesante:

Arsurile stomacale – Cauze si tratament

Un numar tot mai mare de oameni sufera de arsuri stomacale, sau in termeni de specialitate refluxul gastro-intestinal.
Ce este refluxul gastro-intestinal?
Refluxul gastro-intestinal (sau arsurile stomacale) reprezinta defularea continutului gastric in esofag din pricina disfunctiei sfincterului muscular care face legatura dintre cele doua. Aceasta defulare face ca acidul prezent in stomac sau urce in esofag, arzand peretii acestuia. Simptomele acestui reflux caracterizeaza una dintre cele mai frecvente afectiuni digestive.

 

Simptomele arsurilor stomacale

 

Maniera de manifestare a arsurilor stomacale este usor de recunoscut; apare senzatia de arsura la nivelul superior al abdomenului dupa care urmeaza o durere in spatele sternului. Se poate simti mai clar atunci cand suntem aplecati ori intinsi, arsurile fiind provocate de consumul de alcool sau hrana prea fierbinte. Se simte o senzatie de acreala in gura in momentul in care regurgitam, aceasta senzatie putand aparea de trei ori dupa masa sau in cursul diminetii, insotita de o tuse seaca si de dificultati de respiratie.

 

Cauzele aparitiei arsurilor stomacale
Arsurile stomacale afecteaza in mod particular barbatii, dar nici femeile nu sunt ferite de dezvoltarea acetui tip de afectiune la nivelul stomacului. Apare mai ales dupa varsta de 40 de ani si este un efect al tendintei de a manca in mod dezordonat. Aceasta boala poate fi tratata usor, printr-o alimentatie organizata si cat mai sanatoasa.
Boala afecteaza intr-un procent destul de mare si femeile gravide. Astfel, peste 80% dintre femeile insarcinate sufera de aceasta boala mai ales in ultimul semestru de sarcina. Din pricina presiunii care se exercita asupra stomacului, tranzitul intestinal este foarte lent, motiv pentru care se creeaza conditii favorabile reintoarcerii sucului gastric in esofac. Desi semnele clinice dispar imediat dupa nastere, este foarte importanta alimentatia atenta si sanatoasa.
Prevenirea acestei boli este importanta, deoarece daca refluxul este de multa vreme si foarte frecvent se poate ajunge la complicatii foarte grave, de la boala esofagului Barrett pana la cancer.
Tratament pentru arsurile stomacale
Se recomanda luarea ultimei mese din zi inainte cu minim trei ore de somn; in acest fel, stomacul nu va fi fortat sa produca suc gastric pe timpul noptii. Poate fi folosita o perna mai inalta pentru a sprijini capul in timpul somnului, impiedicandu-se astfel trecerea acidului gastric catre esofag. Sunt recomandate, de asemenea, mese regulate, mestecand bine alimentele, evitand anumite alimente care provoaca aceste stari de rau.
Cafeaua si ciocolata, asociate cu fumatul, pot duce destul de repede la aparitia arsurilor stomacale, deci este de preferat sa fie evitate. Ceapa, usturoiul si rosiile sunt si ele alimente care pot deranja esofagul, deci nu sunt indicate persoanelor cu sensibilitate ridicata.
Alimentele care se recomanda sunt ghimbirul care actioneaza ca antiinflamator ( se poate consuma in ceai, radacina rasa in salata) , paste fara sos de tomate, cereale de ovaz – care au calitatea de a fi sarace in grasimi, bogate in fibre si calmante, fasolea – buna alternativa la carne, bogata in fibre si proteine.

12 pareri

  1. Excelent articol!

  2. Cioca Aurelia

    Toate sfaturile sunt binevenite . E bine sa stim cat mai multe despre corpul nostru si sa ne recunoastem simptomele pt. ca uneori nici nu stim cum sa relatam medicului ce simtim. Asa se intimpla ca diagnosticele sa fie puse incorect. Mutumesc pt. emailuri.

  3. sucul de varză este foarte eficient, băut dimineaţa înainte de masă

  4. dumitru burlacu

    REMARCABL ! as sugera ,in paralel asocierea cu ceaiuri antacide,gen galbenele,patlagina,tr ciobanului,CALMANT GASTRIC,etc. Va multumesc !!!. P.S daca stie cineva o asociatie a pacientilor de gonartroza si dischinezie biliara,merci anticipat !

  5. AM FOLOSIT SI EU CEAI DE GHIMBIR ,CIRCA 2 LUNI SI ACUM MA SIMT FOARTE BINE.PENTRU REUMATISM DEGENERATIV STIE CINEVA O ASOCIERE DE CEAIURI ? MULTUMESC ANTICIPAT.

  6. Un articol exceptional, deoarece de ceva timp in urma am aceste simptome neplacute cand consum anumite mancaruri. Saptamana trecuta am
    cumparat ghimbir pe care vreau sa-l testez. Am mai folosit si niste medicamente antiacide, dar vreau sa renunt la ele si sa incerc ceaiurile din plante. V-am mai spus si alta data ca sant adepta farmaciei naturiste.

  7. aveti articole foarte bune .multumesc.Ma intereseaza ceva contra balonarii.Asta e problema mea.
    o zi minunata.

  8. ma puteti ajuta si pe mine,recunosc nu am mese regulate si ma doare foarte tare stomacul ce as putea folosi,.multumesc

  9. aaveti articole foarte iteresante avem ce invata si pune in practica dorim cit mai multe noutati

  10. aveti articole f.f.bune avem ce invata,va rog daca aveti si sfaturi privind gonatroza ce tratament exista,va multumesc !

  11. pentru fumatori ce rcomand ca remedi pentru curatarea si eliberarea toxinelor

  12. DESPRE CAUZE NIMIC? VA SPUN EU, LITIAZA BILIARA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *