Inca de pe timpul stramosilor nostrii mierea de albine intra in alimentatia acestora. Fiind naturala, procurarea acesteia era la indemana pentru anticii vanatori, pescari si agricultori. Ulterior, aceasta a ajuns sa fie folosita si pentru ameliorarea starilor de convalescenta si nu numai. Interesant este ca toate aceste aspecte au fost descoperite de stramosii nostrii inainte sa apara toate cercetarile stiintifice.
Care sunt produsele care ne fac sa ne gandim la apiterapie? Bineinteles, in primul rand este mierea de albine. Insa aceasta este urmata de multe produse oferite de catre albine, si anume: polenul, laptisorul de matca, propolisul, ceara si chiar si veninul albinelor.
Sa vorbim mai intai despre mierea de albine. Stim cu totii ca exista mai multe tipuri, si in functie de plantele din care este facuta apar si efectele speciale asupra organismului uman. De exemplu, mierea de salcam este cunoscuta pentru actiunile sale calmante. Mierea de cimbrisor este antiseptica avand si un caracter afrodisiac, mierea de castan favorizeaza circulatia sanguina, mierea de mure ofera un efect tonic, mierea de papadie are efect de laxativ. La fel ca si ceaiul, mierea de tei este usor sedativa si calmanta.In general, trebuiesc urmarite proprietatile plantelor din care este facuta mierea pentru a primi datele necesare, la care insa mai adaugam si efectele hranitoare plus cele de intarire ale organismului uman pe care mierea le detine.
Un alt plus pe care mierea il detine este faptul ca aceasta poate fi folosita pe post de indulcitor natural, singurul tip de indulcitor care nu actioneaza in niciun fel daunator asupra organismului, ci dimpotriva. Totodata, mierea este folosita si in industria cosmetica pe o scara destul de larga fiind mai mult decat folositoare.
Un alt produs care face parte din apiterapia este laptisorul de matca. Aceasta substanta este folosita pentru hrana larvelor in primele zile si a reginei pe durata intregii vieti. Pentru a va face o idee, aceasta ar putea fi asociata cu laptele matern (care contine tot ceea ce copilul ar putea avea nevoie) si in acelasi timp ganditi-va ca o albina lucratoare traieste in medie 5 saptamani in timp ce laptisorul de matca tine regina in viata pana la 6 ani.Laptisorul de matca contine complexul de vitamina B, la care se alatura vitaminele A, C, D, E plus minerale, enzimine si amino acizi. Toate acestea ajuta la energizarea organismului, mentinerea oaselor intr-o stare buna pe o perioada cat mai lung posibila, intarind in acelasi timp si sistemul imunitar.
Propolisul este si el de asemenea la fel de valoros. Actiunea sa este asemanatoare cu cea a unui antibiotic fara insa a fi chimica. Chiar si stramosii nostri erau constienti de efectul propolisului de a distruge bacteriile, acesta fiind folosit de milioane de ani in scopuri farmaceutice. Flavonoidele continute il fac unul dintre cele mai puternice antibiotice posibile, 100% natural si fara efecte adverse.Tot flavonoidele ajuta la cresterea parului si la imbunatatirea circulatiei sanguine. Si toate acestea sunt doar o mica parte din toate proprietatile acestei minuni a naturii.
Probabil veninul de albina va pune niste intrebari, insa ei bine, chiar si acesta poate fi util omului! Toate substantele continute au rolul de a produce inflamarea tesutului in care a fost injectat, insa totodata, in doze terapeutice este folosit exact ca antiinflamator.
Polenul ajuta si el la imbunatatirea starii de sanatate a organismului uman. partea buna este ca acesta chiar si congelat isi pastreaza efectele terapeutice, acestea nefiind distruse de inghet. Proprietatile sale sunt multe la numar si toate benefice.
Acestea fiind spuse, nu exista niciun motiv pentru care nu ai dori sa ai parte de apiterapia. este 100% naturala, 100% sanatoasa iar organismul tau iti va fi recunoscator!
Si foarte important este sa facem amestecuri din aceste produse apicole. DE exemplu putem amesteca mierea cu polen si obtinem un energizant extraordinar, sau mierea cu propolis.
DECIT MEDICAMENTE MAI SIGUR SI MAI SANATOS SUNT PRODUSELE APICOLE .SA LUAM DE EX.PRODUSUL „APISAN FORTE „.ILFOLOSEC DE CCA 4 LUNI SI ESTE EXCEPTIONAL .LA FEL SUNT ;propolisul si polenul. VOI INCERCA SI LAPTISOR DE MATCA .ALBINELE FAC BINE SI PTR. POLENIZAREA PLANTELOR SI MIEREA E SINGURUL PRODUS CE NU SE STRICA. AR TEBUI SA INCURAJAM PE APICULTURI IN MUNCA LOR SO FERMIERII SA PRACTICE O AGRICULTURA ECOLOGICA ….!
Prea putine date despre polen !
f.buna tinctura de propolis.m-a vindecat de o infectie digestiva si urinara ,luata dintrun spital.am luat timp de cateva luni.
vindeca giardioza si la copii.
As dori sa gasesc mai multe pareri despre produsele apicole de cei ce le-au folosit si de producatori …..
NU AR STRICA CA POPOARELE SA SE ORGANIZEZE D.P.D .V.S. PE TIPUL MUNCII DIN STUP. IN REST SA AUZIM DE BINE .
AS DORI SA STIU LA CE SE FOLOSESTE TINCTURA DE PROPOLIS SI CUM
MULTUMIRI ANTICIPAT
Folosesc miere de albine in diverse situatii:pentru tuse ,uneori fac inhalatie alteori un pahar de lapte cald cat permite organismul indulcit cu miere,2 linguri si culmea trece:
-masaj cu miere de albine ofera o stare de bine, elimina dureri de spate:
Pt DINU: intr-un pahar cu apa plata pui o lingurita de otet de miere de albine o lingura de miere si o picatura ,doua, dupa gust de tinctura de propolis -obtii cea mai buna si nemaipomenita bautura racoritoare!Merge si cu..tuica!
articol cu multe noutati care ne sunt de un real folos va multumim
folosesc produse apicole de multa vreme – sunt miraculoase- e bine ca veniti in ajutorul nostru cu noi precizari
Mierea de albine si in general toate produsele apicole au multiple proprietati benefice. Pentru mine insa propolisul este „coroana” acestor produse apicole. Proprietatile propolisului inca nu sunt cunoscute in totalitate iar utilizarea acestuia va fi in crestere in viitor. Cred ca promovarea produselor apicole va face sa scada consumul de medicamente ce este acum in crestere exploziva.
Consum zilnic miere de albine,direct de la producator sub forma de indulcitor in special la o cafea dimineata
din casa noastra nu lipseste niciodata miere de albine,propolis si polen.Noi nu stim ce inseamna raceala.Propolisul dupa parerea mea este cel mai bun antibiotic(ataca f bine bacterile stereptococ
Si eu am diabet tip II, mierea nu e recomandata si stiu asta, dar propolisul? dar polenul? ne raspunde cineva? Heloooo!
Eu sunt predispusa la diabet,am glicemia 132,as dori sfaturi cum sa folosesc aceste produse si care imi sunt bune?Va multumesc mult!
benefic