Articole interesante:

Anemia – Simptome si Tratament

Ce este anemia?

Anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui, determinata in general de insuficienta fierului in organism. La persoanele anemice, globulele rosii sunt mai bogate in hemoglobina (pigmentul sangvin care contine fier, responsabil cu transportarea oxigenului de la plamani catre celule si a bioxidului de carbon de la celule spre plamani).

Anemia usoara nu provoaca modificarea pielii, desi se considera ca persoanele anemice sunt mai palide.

Anemia feripriva este asociata cu pierderea unei cantitati mari de sange sau cu pubertatea, cand cresterea apare brusc si nevoia de hemoglobina este mult mai crescuta.

Daca nu are fier suficient, corpul nu poate produce cantitatea necesara de hemoglobina. Femeile pierd mult fier in perioada menstruala, astfel ca se recomanda ingestia unei cantitati crescute de alimente bogate in fier in perioada si dupa perioada menstruala. Anemia feriptiva se poate vindeca doar prin atentia la dieta pe care o urmati.

Dar nu doar lipsa de fier poate duce la aparitia anemiei. Exista o forma de anemie care apare din cauza lipsei de vitamina B12 sau a acidului folic. Acest tip de anemie apare mai ales in timpul sarcinii. Mai sunt si anemiile ereditare, anemiile hemolitice determinate de degradarea prematura a hematiilor care pot fi declansate de medicamente sau infectii si alte cateva tipuri de anemii aparute din lipsa de vitamina B12.

Simptome anemiei

Printre simptomele specifice anemiei enumeram: extenuare, apatie, dureri de cap, ameteli survenite in urma activitatii fizice (in cazuri severe), pierderea suflului, angina pectorala, palpitatii. In cazuri de anemie feripriva apar dureri in colturile gurii, unghii uscate subtiri si casante, ten palid in cazuri extreme. De asemenea, atunci cand tii o dieta sau cura de slabire, orice „exagerare” sau „privare” nutritiva poate duce la anemie.

Remedii si tratament pentru anemie

Prevenirea anemiei se poate face prin mai multe metode. In primul rand dieta bogata in fier. Acestea trebuie sa contina cateva alimente bogate in fier, ca: pestele, galbenusul de ou, carnea rosie slaba, fructele uscate, produse din soia, ceapa, usturoiul, fasolea, mazarea, nucile, seminte, verdeturi, patrunjelul, urzici, coriandru.

Alimentele bogate in vitamina C ajuta la absorbtia fierului, astfel ca sunt si acestea recomandate. Sucul de portocale este cel mai la indemana. Consumul de rubarba si spanac nu sunt recomandate sa fie in exces, deoarece acidul oxalic continut de acestea reduce absorbtia fierului.

Ceaiurile sau tincturile de stevie, papadie si brusture ajuta la absorbtia mai rapida a fierului. Aceleasi efecte binefacatoare le poate avea ceaiul sau tinctura de ovaz salbatic sau din lemn dulce.

O sarcina poate provoca fie anemie feripriva fie anemie megaloblastica. Acestea pot fi prevenite prin ingestia de alimente bogate in vitaminele A, B6, C si E, acid folic, acid pantotenic, flavonoide, fier, mangan, zinc, acizi grasi esentiali. De asemenea, nu doar pentru gravide, este recomandata alimentatia bogata in alimente ce contin fier, cupru, vitamina C care se gasesc in vegetalele verde inchis, branza, fructe de mare, oua si peste.

Consultarea unui medic specialist trebuie sa se faca imediat ce apare suspiciunea de anemie, dar mai ales in cazurile in care apare senzatia de greutate in procesul respirator.

3 pareri

  1. gina gabriela avadani

    puteti scrie ceva despre hepatita c.am fost diagnosticata cu hepatita c si nu stiu ce s fac.mie tare frica de terapia care ma asteapta pentru hepatita c.

  2. Un articol foarte bun care trebuie insusit de toata lumea pentru ca de foarte multe ori te trezesti cand faci diverse analize ca ai anemie si nu poti continua anumite tratamente din aceasta cauza.

  3. Totul este cu dus si intors… eu de ex am boala Wilson…daca mai consum si cupru intr-un an ma vedeti intr-o cutie de lemn la 2 m sub pamant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *