Amidonul alimentar

Amidonul prezinta un subiect destul de controversat. Oamenii inca se intreaba daca acesta este bun sau nu pentru organism si despre felul in care actioneaza asupra acestuia. Ca intotdeauna aproape orice este buna daca nu este folosit in exces.

Ei bine, principalele persoane care trebuie sa se fereasca de amidon sunt cele care in primul rand doresc sa slabeasca. Insa amidonul este o sursa foarte eficienta de nergie pentru organism astfel ca este mai buna consumarea acestuia in cantitati mici decat evitarea completa. Pentru a-l face cat mai putin daunator este bine ca acesta sa fie luat din cartofi, paine si paste din faina integrala, la fel ca si din ovaz sau fulgi de porumb (in general cereale integrale). Partea buna la aceste alimente e ca pe langa amidon mai contin si vitamine, proteine si alte minerale care asigura organismului substantele nutritive de care acesta are nevoie. Este foarte important ca acestea sa nu fie gatita in ulei iar faina sa fie cat mai putin procesata. Cerealele sunt totodata si o sursa importanta de fibre ajutand la digestie si nu numai.

In momentul in care consumam alimente care contin amidon trebuie sa fim atenti si la alte aspecte. De exemplu, ptialina, enzima secretata la nivelul salivei ajuta la digerarea amidonului, insa este distusa de catre fructe. Cu alte cuvinte, este bine sa evitam sa consumam fructe odata cu alte alimente care sa aiba in componenta lor si amidon. Daca nu vom urma aceste instructiuni riscam sa ne alegem cu o stare de balonare si cu alte tulburari digestive, lucru complet neplacut. In orice caz, in general este mai bine ca fructele  sa fie consumate intre mese deoarece pot perturba orice digestie datorita fermentatiei prin fibrele continute (fie ca alimentele consumate contin sau nu amidon).

Dupa cum am vazut, amidonul nu este daunator organismului. Cu toate acestea, ai grija la iaurturile din produsele lactate (in general smantana si iaurt) deoarece acesta este modificat. Mai bine spus este tratat chimic ceea ce inseamna ca nu mai este natural, iar tot ceea ce nu este natural ci procesat este daunator pentru organism. In general in alte tari din UE acesta este modificat doar in iaurturile simple, nu si in cele cremoase, insa momentan la noi acesta poate fi intalnit in aproape toate produsele de acest gen. Pentru a nu intra in greseala de a consuma aceste alimente, cauta pe etichete si fereste-te de aditivii alimentari E1420, E1421, E1422 si E1440. Toate sunt forme artificiale de amidon, toate daunatoare, niciuna benefica pentru organism.

Totodata, ai grija chiar si la amidonul natural sa nu consumi prea mult. In caz contrar vei avea probleme cu ficatul datorita alimentelor cu un index glicemic ridicat.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *