Articole interesante:

Alimentele bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii?

Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca „vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel.

Flavonoizii sunt de fapt compusi chimici gasiti in plante si fructe, acei pigmenti care dau o culoare specifica tulpinii, radacinii, petalelor, etc.

In corp, acesti flavonoizi functioneaza ca agenti antioxidanti, cu diverse beneficii pentru sanatatea omului.

Tipuri si surse de flavonoizi

In functie de sursa acestora, exista peste 500 de subclase de flavonoizi:

a) flavoni – telina, ardei iuti, patrunjel, cimbru
b) flavononi – familia citricelor (lamai, lime, grapefruit, portocale, etc)
c) antocianidine – struguri rosii, fructe de padure, vin rosu
d) flavonoli – ciocolata, mere, struguri, ceaiuri, vin rosu
e) isoflavoni – majoritatea legumelor, soia

In total, exista peste 4000 de variatii de flavonoizi in toate plantele existente.

Beneficii pentru sanatatea ta

Alimente bogate in flavonoiziFlavonoizii au un potential enorm de a ajuta organismul sa se fortifice si sa reziste in mod eficient la boli si agenti toxici externi care i-ar putea dauna.

Flavonoizii, impreuna cu vitamina C, intaresc peretii vaselor de sange, inlesnind circulatia vasculara catre si dinspre inima. Prin urmare, acestia reduc presiunea arteriala, minimalizand riscul hipertensiunii.

Tot flavonoizii protejeaza structura celulelor, neutralizand orice element toxic care le-ar putea modifica sau slabi eficienta activitatii acestora, si chiar daune permanente care duc la moartea celulelor.

Flavonoizii au efect antibacterian, indepartand agentii patogeni (alergeni, virusi, etc) si microbii daunatori care pot dauna activitatii celulare.

Flavonoizii au si efect anti-inflamator, normalizand raspunsul sistemului imunitar la stimulii toxici. Acestia intaresc celulele si scad riscul aparitiei bolilor specifice: probleme metabolice, neurologice, complicatii diabetice, boli cardiovasculare.

Pentru faptul ca flavonoizii pot elimina celulele carcinogene si agentii mutageni, acestia au o valoare imensa in lupta impotriva cancerului.

Intr-un studiu recent, s-a sprijinit ideea ca ca alimentele bogate in flavonoizi ajuta organismul sa „prelucreze” zaharurile in mod eficient, sa normalizeze nivelul de insulina secretat, dar si sa reduca inflamatiile care ar duce la aparitia bolilor de inima si a diabetului.

Efecte secundare?

Exagerarea consumarii alimentelor bogate in flavonoizi nu are efecte secundare adverse si toxice.

Trebuie totusi mentionat ca procesul de prajire si fierbere a alimentelor mentionate duce la o pierdere de pana la 60% a nivelului de flavonoizi.

Flavonoizii pot interactiona pozitiv sau negativ cu anumite medicamente care trateaza boli ca: ulcer de stomac, migrene, diabet, cataracta, astm, alergii, infectii.

Concluzie

Spre deosebire de alti compusi chimici, flavonoizii nu pot fi ignorati in alimentatie, chiar si intentionat. Flavonoizii exista in foarte multe plante, legume si fructe, si sunt o bogatie pe care natura ne-o ofera gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *