Articole interesante:

Alimentele sarate, afumate, murate

Traditia culinara romaneasca pentru perioada iernii nu se deosebeste cu mult de stilul de bucatarie balcanica, are in componenta sa multa carne preparata in diferite moduri, fructe si legume pastrate prin diferite maniere de conservare. Sa vedem cat se pierde prin modurile obisnuite de conservare a alimentelor.

Nu este o noutate sa afumi, sa murezi sau sa sarezi alimente, este o forma de pastrare practicata de mii de ani. Desi exista metode moderne de conservare, cele vechi se pastreaza inca la noi, datorita aromelor cu care ne-am obisnuit de atatea generatii papilele gustative.

Aroma alimentelor afumate pe care o apreciaza multa lume este data de substantele chimice pe care le contine fumul, la care se adauga si efectele prepararii acestora la temperature foarte scazuta si cu cele pe care le are uscarea acestor alimente. Fumul contine o serie de substante care pot fi toxice pentru bacterii, astfel incetinind procesul de oxidare a grasimilor si prevenind alterarea, alta componenta conferind alimentelor gustul de lemn ars.

Exista in componenta fumului si substante daunatoare organismului, avand efecte cancerigene, dintre acestea facand parte gudroanele. Dar daca nu sunt consumate in exces, riscurile pentru organism sunt mai mici decat expunerea la spatii in care exista fum de tigara.

Aroma pe care o lasa fumul alimentelor afumate este o aroma atat de apreciata, incat uneori se adauga in mod artificial in alimente. Exista o gama variata de produse care pot fi afumate, precum carnea, pestele, branza.

Daca ne gandim la alimentul tipic perioadelor de iarna, sunca, asocierea cu sararea ca si metoda de conservare se produce aproape automat. Acest tip de conservare a alimentelor duce la o cantitate crescuta de sodiu, astfel ca nu este recomandat consumul exagerat de alimente astfel conservate. Clorura de sodiu (sarea de bucatarie) duce la incetinirea cresterii bacteriilor prin procesul de dezhidratare. Sarea reduce riscul de toxiinfectii alimentare deoarece inhiba cresterea bacteriilor.

Pentru legume si fructe metoda care a fost utilizate spre a fi mai bine pastrate pe timp de iarna a fost murarea. Alimentele, dupa ce au fost depuse in recipiente sterile, se imbiba in cantitati suficiente de otet fierbinte sau rece si recipientele sunt inchise.

Otetul are calitatea de a opri dezvoltarea bacteriilor periculoase, conferind alimentelor astfel conservate un gust nitel intepator. Prin acest proces se pierd foarte multi nutrienti, se pastreaza doar o parte din vitamina C. Nu sunt recomandate persoanelor care au sensibilitate crescuta la drojdii sau mucegaiuri.

Alimentele murate si afumate raman, insa, asociate cu perioada de iarna iar daca le consumam cu masura, pot ramane placerea meselor din anotimpul friguros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *