Articole interesante:

Alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii

sarcinaSa incepi o sarcina cu o dieta echilibrata este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si pentru bebelusul tau. Daca te-ai preocupat de alimentatia ta inca dinainte de aceasta perioada, va trebui sa faci doar cateva mici schimbari in timpul sarcinii.

Primul trimestru

Daca ti se pare dificil sa urmezi o dieta echilibrata in timpul primului trimestru, stai linistita, nu esti singura. Datorita starilor de sensibilitate exagerata, unele femei mananca tot timpul si se ingrasa foarte mult in timpul sarcinii. Alte femei intampina dificultati in a se ingrasa ba, mai mult, chiar pierd din greutate.
In timpul primului trimestru, cel mai important este sa previi deshidratarea si malnutritia. Primele luni sunt critice pentru sarcina, asa ca atentia trebuie sa fie in totalitate asupra ta si a noului membru al familiei.

Caloriile

Cand esti insarcinata, ai nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus fata de cat consumi in mod obisnuit. Cel mai bun lucru pe care il poti face in aceasta privinta este sa asculti de corpul tau atunci cand iti spune ca-i este foame. Ar trebui sa incerci sa consumi cat mai multe alimente posibile din gama fructelor si legumelor. Astfel te vei asigura ca tu si bebelusul tau aveti parte de vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului.

Daca depui kilograme intr-un ritm prea lent, incearca sa consumi gustari mici si sa maresti usor cantitatea de grasime. Mananca intotdeauna cand iti este foame deoarece mananci pentru doua persoane, nu doar pentru tine. Surplusul de greutate te va ajuta mai ales in momentul nasterii cand organismul va avea nevoie de extra energie pentru a face fata.

Calciu

In timpul celui de-al doilea trimestru, vei avea nevoie de aproximativ 1 500 miligrame de calciu in fiecare zi pentru oasele tale si ale bebelusului (ceea ce inseamna mai bine de un sfert de litru de lapte).
Calciu lipseste din foarte multe diete. Alaturi de laptele, poti apela si la alte surse bune de calciu (produsele lactate, sucurile care contin calciu si bineinteles, tabletele zilnice de calciu).

Fibre

Fibrele pot ajuta la prevenirea contipatiei, o problema destul de comuna in timpul sarcinii. Poti gasi fibre in cereale integrale, fructe si chiar in legume. Intreaba doctorul de suplimentele de fibre care sunt sigure in timpul sarcinii.

Proteine

Doar daca se intampla sa fii un vegetarian strict, atunci consumul tau de proteine ar putea sa fie o problema.Pentru femeile care au o dieta sanatoasa, echilibrata, rar exista o lipsa de proteine.

Fier

Foarte multe femei isi vor incepe sarcina cu un mic deficient de fier. Surse bune de fier includ legumele cu frunze de culoarea verde inchis si carnea. Suplimentele de fier trebuie evitate deoarece provoaca simptome interne cum ar fi crampele, constipatia sau diaree.

Vitaminele

In functie de cum iti asiguri necesarul de vitamine in dieta ta, poate ar fi bine sa discuti cu doctorul tau despre posibile vitamine prenatale. Acidul folic este unul dintre cele mai importante si daca consumi suficient acid folic, este posibil sa nu fie nevoie sa consumi multi-vitamine.
Pentru orice problema, discuta cu doctorul tau pentru mai multa siguranta. Ai grija de tine si de viata de care esti responsabila din interiorul propriului tau organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *