Alergia la polen
Polenul reprezinta o pulbere fina sau mai aspra care contine microgameti ai semintelor plantelor, care produc la randul lor gametii masculini (celulele de sperma). Granulele de polen au un invelis mai dur care protejeaza celulele de sperma in timpul miscarii lor de la stamine la pistilul plantelor inflorite sau de la conul masculin la conul feminin al plantelor conifere. Cand polenul ajunge pe un pistil compatibil, sau pe un con feminin (de exemplu, in timpul polenizarii), germineaza si produce un tub de polen care transmite sperma la ovule (sau la gametofitii femeie).
Studierea polenului se numeste palinologie si este extrem de utila in paleoecologie, paleontologie, arheologie si criminalistica.
Alergia la polen se mai numeste febra fanului sau rinita alergica. In general polenul care cauzeaza alergii este cel al plantelor anemofile (a caror polenizare se realizeaza de catre vant). Aceste plante produc cantitati mari de polen usor deoarece imprastierea de catre vant se face la intamplare, deci probabilitatea ca o granula de polen sa aterizeze pe o alta floare este destul de mica. Polenul, fiind imprastiat pe distante foarte mari, poate fi inhalat usor, intrand in contact cu orificiile nazale sensibile.
Plantele anemofile precum stejarul, mesteacanul si nucul infloresc primavara si pot produce alergii de polen. Plantele cu flori cultivate sunt entomofile si nu produc alergii.
Anumite indicii arata ca febra fanului si alte alergii similare pot fi ereditare intr-o oarecare masura. Persoanele care sufera de eczema sau sunt astmatice au mai multe sanse sa sufere de febra fanului. Cea mai simpla metoda de prevenire a alergiei este intreruperea contactului cu polenul. Indivizii purtatori ai alergiei pot suspecta la inceput ca sufera de o raceala usoara, dar alergia devine evidenta cand raceala nu dispare. Un medic generalist va poate examina pentru a stabili daca este vorba despre o alergie.
De ce polenul provoaca alergie?
Se pare ca putem gasi cauza in compozitia chimica a peretilor granulei de polen. Sunt oameni care sunt sensibili doar la un tip de polen: de exemplu doar la polenul ambroziei sau la cel de sicomor, deci sunt monosensibili. Persoanele polisensibile au reactii la doua sau mai multe tipuri de polen, acestea incepand din februarie si durand pana in octombrie.
In America dar si in tari europene cum ar fi Ungaria, de exemplu, se intocmeste calendarul pentru polenizare. Acesta anunta zilnic sau saptamanal si tine evidenta pe regiuni a cantitatii de polen din atmosfera si semnalizeaza aparitia diferitelor tipuri de polen. In fiecare an sunt realizate calendarele despre polenizare care prezinta perioadele de inflorire si de sfarsit al plantelor care elibereaza cel mai mult polen. Timpul infloririi poate varia foarte mult de la un an la altul. Informatiile din aceste calendare sunt foarte importante pentru medici si pentru cei care sufera de alergii.
Tratamente pentru rinita alergica
Antihistaminele au efect in tratarea cazurilor usoare de febra fanului, acest tip de medicamentatie fara prescriptie medicala continand loratadină, cetirizina si clorfenamina. Acestea nu impiedica descarcarea histaminelor dar s-a dovedit ca ele previn o parte a reactiilor in lant activate de aceasta amina biogena care diminueaza considerabil simptomele febrei fanului. Un efect secundar al antihistaminelor este somnolenta, de aceea se recomanda sa nu se administreze aceste substante in timpul condusului unui autovehicul sau al consumului de bauturi alcoolice. Oricum, efectele secundare ale acestor substante pot varia de la persoana la persoana.
Decongestionantele pot fi administrate sub forma de spray-uri nazale, sau de tablete. Cele cum ar fi pseudoefedrina, xilometazolina si dixoralul pot fi achizitionate fara reteta medicala. Deoarece decongestionantele care se administreaza oral pot ridica nivelul tensiunii, persoanele care sufera de hipertensiune ar trebui sa le evite. Decongestionantele orale pot, de asemenea, sa agraveze simptomele unei prostate marite, facand urinarea mai dificila.
Corticosteroizii nazali sunt medicamente inflamatorii care se pulverizeaza direct in nas pentru a calma congestia nazala si alte simptome. Aceste medicamente includ: Beconase, Flonase, Nasacort, Nasonex, Omnaris, Rhinocort, Veramyst, Zetonna, și Nasalide.
O alta metoda de combatere a alergiei la polen este imunoterapia care are, printre altele, ca metoda plasarea unei cantitati de medicament sub limba si se pare ca este la fel de eficienta ca si vaccinurile.