Articole interesante:

Afinele

Despre afine, unii botanisti sustin ca ar fi niste fructe preistorice, consumate cu multe secole inainte erei noastre. Ce face deci aceaste fructe atat de recomandate chiar si in zilele noastre, dupa atatea secole?

In primul rand afinele sunt foarte bogate in vitamine, in special in vitamina P. Vitaminele A si C, antioxidante, ajuta organismul in lupta contra radicalilor liberil, ferindu-te de boli sau grabind perioadele de refacere dupa convalescenta si mentinand, in acelasi timp, un aspect tanar si elastic al pielii. Contin si minerale, cum ar fi potasiu, fier si calciu, toate esentiale pentru o dezvoltare armonioasa.
Totodata, intaresc vasele de sange avand un efect antihemoragic. Din acest motiv ajuta persoanele care sufera de arteroscleroza, ulcer varicos dar si cele care au suferit sau sunt predispuse la infarct miocardic.

Afinele sunt excelente pentru dezvoltarea simtului vizual, sau pentru mentinerea acestuia odata cu inaintarea in varsta. Se crede ca chiar si un consum minim, adica cu o frecventa redusa, fara a se tine o cura pe termen lung are urmari pozitive asupra vederii. Toate acestea datorita efectului de regenerare asupra purpurei retiniene.

Totodata, este recomandata persoanelor care sufera de diabet deoarece diminueaza nivelul de zahar din sange. Asadar, daca suferi de diabet, si iti doresti o gustare, profita cat poti de aceste fructe minune in sezonul lor! De asemenea, poti folosi si frunzele de afin. Aceste se fierb timp de 5 minute, dupa care bautura poate fi consumata avand acelasi efect, si anume, de scadere a zaharului.

In cura de afine este indicat consumul acestora dimineata, pe stomacul gol, si la fel ca in cazul oricarui alt fruct, cu cel putin 30 de minute inainte de masa pentru a nu perturba digestia.

Afinele sunt pretioase si datorita flavonoizilor, antocianinelor si a glucochininei continute, toate acestea ajutand la afectiunile vasculare sau la alte probleme sanguine ( de exemplu, varicele). Flavonoizii, intra la fel ca si vitaminele A si C in categoria antioxidantilor, luptand impotriva infectiilor si radicalilor liberi. Totodata, protejeaza peretii capilalelor. Antocianina este si ea un antioxidant foarte puternic.
Mai mult de atat, mirtilina, prezenta in afine, stimuleaza functia pancreatica.

Tinctura de afine este foarte buna in tratarea diareei, dand intotdeauna rezultate, si nefiind nici grea de preparat. 100 g de afine intr-un litru de alcool, strecurate dupa ce au stat la macerat 15 zile iti vor da aceasta tinctura.

Bineinteles, la fel ca in cazul tuturor fructelor si legumelor, continutul de fibre alimentare previne aparitia cancerului de colon si a altor boli/probleme digestive, fiind foarte bune pentru detoxifierea organismului.

Pentru a fi sigur ca ai parte de toate proprietatile benefice ale afinelor, asigura-te ca fructele pe care ti le procuri sunt tari, de o culoare vie. Daca nu le consumi imediat, pastreaza-le la frigider pentru a nu se altera (la temperatura camerei, este posibil sa se strice chiar in aceeasi zi, fiind niste fructe foarte sensibile).

In cosmetica se foloseste uleiul de afine produs din semintele acestora. Acest ulei, nu numai ca este foarte bogat in antioxidanti, insa mai contine si Omega 3 si Omega 6, acizi grasi care folosit extern ajuta la sanatatea parului. Totodata, vitamina E va reda parului stralucire.

Fie ca le consumi proaspete, deshidratate sau sub forma de nectar, te vei bucura de proprietatile acestor fructe. Aproximativ 80% din continutul lor este reprezentat de apa, ceea ce duce la o buna detoxifiere a organismului. In jur de 10% reprezinta zaharuri, 1% acizi, sub 1% substante tanante, in jur de 0,5% substante pectice, 1% vitamina A, B2, B3, vitamina PP, vitamina E, mirtilina, antociani cat si saruri ( aproximativ 0,305). De ce sa nu profiti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *