ADHD – Deficitul de atentie

Ce este ADHD-ul?

Sindromul ADHD este o boala specifica copiilor, caracterizata prin incapacitatea acestora de a se concentra pe un anumit subiect ori obiect ori actiune. Este o boala care, daca nu este tratata la timp, poate aduce efecte foarte grave asupra viitorului adult.

Este o boala destul de raspandita in randul copiilor, unu, doi copii dintr-o clasa de 30 fiind afectati de aceasta. Este o boala care afecteaza mai frecvent sexul masculin decat pe cel feminin, netratata corespunzator putandu-se manifesta si la varsta adulta. Este o boala mai usor de tratat in cazul baietilor decat in cel al fetelor, tratamentul fiind aproape in exclusivitate medicamentos.

Exista studii care arata ca 30 % dintre baietii afectati de aceasta boala ajung, daca nu sunt sustinuti de familie ori nu au un cadru social favorizant, sa comita infractiuni. Un alt studiu arata ca 85 % dintre detinutii penitenciarelor din tara noastra sufera de ADHD.

Copiii care sufera de aceasta boala sunt, in general, predispusi spre izolare sociala, evitati de colegi din pricina comportamentului, repeziti de parinti si apropiati etc. Aceste pricini il vor aduce pe copilul cu ADHD in situatii conflictuale, el devenind mai agresiv respins fiind de cei din jur.

Depistarea ADHD-ului

Nu este usor de diagnosticat un copil cu ADHD. Totusi, medicii vor pune diagnostic daca vor observa un comportament inadecvat cu gradul sau de dezvoltare. Acest comportament trebuie sa apara, in mod repetat pe parcursul a cateva luni si sa prezinte simptome mai potrivite cu aceasta boala decat cu altele.

Simptomele bolii ADHD

Dintre simptomele acestei boli amintim:

– incapacitatea de a ramane atent;

– personalitate usor disturbabila, hiperactiva, inpulsiva;

– orice activitate/fapta este realizata fara a masura rezultatele finale;

– ignorarea detaliilor;

– comiterea unor erori repetate din pricina neglijentei;

– capacitatea limitata de concentrare la lucru ori joaca;

– impresia ca nu asculta persoanele care li se adreseaza in mod direct;

– incapacitatea de a respecta instructiunile;

– dificultati in organizarea sarcinilor si a activitatilor;

– deficitul de a retine anumite lucruri;

– pierderea anumitor lucruri/obiecte in mod constant;

– distragere foarte usoara prin intermediul oricarui stimul din mediul extern;

– dialog verbal excesiv si impulsiv;

– agitatie si permanent neastampar;

– nerabdare;

Dar diagnosticul este unul care poate fi stabilit doar de catre un medic specialist, multi copii sanatosi avand uneori acest tip de comportament.

Tratament pentru ADHD

Tratamentul in cazul bolnavilor de ADHD este fie unul medicamentos (pe baza de stimulante ori nestimulante), fie pe baza de terapie, fie un amestec intre cele doua.

Maniera in care urmeaza sa se desfasoare tratamentul este una stabilita de medic, acesta urmand sa monitorizeze evolutia copilului la scoala, pornind de la rezultatele scolare ale acestuia, dar si in mediul familial si social, mentinand in permanenta legatura cu familia si cei apropiati.

Constientizarea de catre copil a propriei boli precum si a pasilor de urmat pentru refacere face parte dintr-un proces destul de complex, de obicei ajutat de terapia prin arta, desen, descrieri, povesti intentionale.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *