Partea II – Urzica, aliment miraculos
Am putea spune ca urzica “se gaseste pe toate drumurile“. La sate, oamenii o culeg de pe marginea drumului si o folosesc in prepararea diverselor mancaruri si bauturi.
Cea mai usoara preparare a plantei este ceaiul de urzica. Acesta este consumat ca atare si este recomandat in tratarea ulcerelor, colitelor si congestiilor pulmonare in cure de 4 saptamani. De asemenea, consumul de ceai de urzica previne aparitia tumorilor maligne.
Ceaiul de urzica este o bautura folosita de oameni de secole. Deoarece ajuta la scaderea zaharului din sange, ceaiul de urzica este un bun subtiator al sangelui si ajuta foarte mult in perioadele de convalescenta. Ceaiul de urzica are si uz extern, fiind folosit in ameliorarea arsurilor si ranilor usoare, prin aplicarea locala de comprese.
Tinctura de urzica este o alta forma de prepara a aceastei plante. Multe gospodine fierb urzica impreuna cu ceapa, usturoi, verdeata, si servesc acest amestec cu putina mamaliguta. De asemenea, apa in care au fiert urzicile este pastrata si ulterior consumata ca atare cu intreaga familie pentru beneficiile enumerate mai sus.
Exista persoane care, primavara, la aparitia plantei, tin cure cu urzici pentru a-si revitaliza organismul cu minerale (crom, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu), vitamine (B, A, caroten, C, K) si aminoacizi.
Observati asadar ca urzica este o planta care absoarbe din pamant importante substante nutritive vitale organismului nostru, necesare pentru mentinerea sanatatii, energizarea organismului dupa sezonul de iarna si refacerea tesuturilor. Un mare avantaj al urzicii este ca toate aceste substante nutritive sunt absorbite si assimilate cu usurinta de organismul nostru.
Urzica contine cantitati insemnate de bor si siliciu, doua minerale care ajuta, printre altele, la alinarea simptomelor date de artrita, bursita si tendinita. De asemenea, consumul de mancaruri pe baza de urzici va ajuta la imbunatatirea sistemelor digestiv, circulator, nervos, imunitar, endocrine si, nu in ultimul rand, la imbunatatirea cailor urinare.
Un alt mod simplu de prepararea urzicilor este sotarea acestora in unt cu putin usturoi. Acest mod de pregatire a urzicilor este foarte benefic pentru sistemul digestive pentru ca pastreaza o buna parte a substantelor nutritive care se pierd, dealtfel, prin fierbere excesiva. Dincolo de sistemul digestiv, si vezica biliara si splina au de castigat.
Bucataresele mai indraznete pot incerca lasagna cu urzici, care vor fi folosite ca umplutura, impreuna cu lintea, inlocuind carnea. Sau, de ce nu, omleta cu urzici si ceapa. Pur si simplu adaugati urzicile bine fierte in prealabil in ouale batute pentru omleta si veti obtine un mic dejun delicious, sanatos si original.
Va mai recomandam si orezul cu urzici la prepararea caruia veti folosi doua maini de urzici, patru cani de supa de pui (preferabil pui de curte), doua linguri de ulei de masline extravirgin, o ceapa tocata, o cana de orez, trei sferturi de cana de vin alb sec, sare si piper negru, trei sferturi de ceasca de parmezan ras si o lingura de unt.
Incalziti supa de pui si intr-o tigaie mare incalziti si uleiul de masline la foc mediu. Caliti ceapa timp de cinci minute pana la inmuiere. Adaugati orezul si urzicile si amestecati bine. Adaugati vinul si amestecati continuu timp de 3-4 minute, pana cand vinul se reduce la jumatate. Adaugati cate un polonic de supa calda, amestecand.
Pe masura ce lichidul este absorbit, adaugati inca un polonic si tot asa pana cand va ramane un singur polonic. Condimentati cu sarea si piperul. Adaugati ultimul polonic de supa, untul si parmezanul ras, acoperiti vasul si lasati-l acoperit pe foc timp de inca cinci minute.
Cu putina imaginatie lista retetelor pe baza de urzica se poate prelungi. Puteti pregati chiftelute, piure, ciorbe, salate, sosuri, ciulama. Desi vi se pare ceva nou, urzica este o planta care permite prepararea in diverse feluri.
Alte produse pe baza de urzica
Desi este o planta de sezon, cu proprietati maxime pentru sanatate mai ales primavara si vara, urzica poate fi gasita si in timpul anului in farmacii si magazine naturiste sub forma de capsule de urzica, tinctura de urzica, decoct de urzica, ceaiuri sau extract de radacina de urzica. Aceasta forma din urma este utila barbatilor pentru tratatea afectiunii de hipertrofie benigna a prostatei.
Doza optima este de 450 miligrame de doua ori pe zi sau o lingurita de extract lichid de trei ori pe zi, dar cea mai buna recomandare o paote face medicul naturist sau specialist.
Pe langa toate beneficiile urzicii pentru sanatatea, aceasta planta este folosita si in cosmetica si produse de infrumusetare. Un produs pe baza de urzica folosit inca din cele mai vechi timpuri este samponul de urzica pentru redarea stralucirii si sanatatii parului.
Clatirea parului cu infuzie de urzica timp de cel putin doua saptamani va va reda cu siguranta stralucirea parului, reconferindu-i un aspect natural si sanatos.
Si pielea are de castigat de pe urma produselor cosmetice pe baza de urzica deoarece aceasta are capacitatea de a distruge bacteriile si de a stimula activitatea celulara, curatand si catifeland pielea. Datorita acestor proprietati, urzica este folosita si in tratarea unor boli de piele precum eczemele si psoriazisul.
Citeste si partea I a articolului: Urzica, planta medicament
super! si tare sanatos!