Meniul pt pagini

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Uleiul de ricin

Planta de ricin este cultivata fie ca planta decorativa (datorita diverselor culori ale frunzelor si florilor de ricin) fie pentru productia de ulei (deoarece perioada de cultivare este rapida).

Frunzele de ricin au un aspect lucios, cu o lungime care variaza intre 14-35 cm, diversificate in coloratie (in functie de specie).

Florile de ricin si fructele lor difera in forma si infatisare, in functie de specia de ricin, dar sunt un factor important care determina calitatea uleiului de ricin produs ulterior.

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este un ulei vegetal de culoare galbena, cu un gust si miros imperceptibil. Ricinul, in starea lui neprocesata, este o proteina toxica care, odata consumata, provoaca diverse probleme de sanatate. De aceea, cultivarea si culesul acestor plante sunt activitati cu factor de risc.

Extractul si uleiul de ricin este folosit pentru a produce o gama larga de produse, printre care: plastic si nylon, cerneluri, diverse tipuri de vopsea, lubrifianti, substante adezive, produse de igiena (sapun) si cosmetice (parfumuri, pigmenti), fiind si o componenta folosita pentru a crea produse farmaceutice, medicamente.

Beneficiile uleiului de ricin

Ulei de ricin si seminteTrebuie mentionat, inainte de toate, ca este necesara o monitorizare stricta (consulta un medic de familie) a consumului de ricin, in orice forma a sa. In stare pura, uleiul de ricin este aproape inodor si foarte dificil de detectat, dar foarte toxic.

Uleiul de ricin a fost si este folosit pentru a trata diverse afectiuni si probleme de sanatate, un “medicament stravechi” cu diverse proprietati. Era folosit de moase pentru a grabi travaliul femeilor insarcinate.

Ricinul este si un puternic laxativ care elimina constipatia, dar poate provoca stari de greata, voma, diaree.

Uleiul de ricin este folosit pentru a trata afectiunile pielii (arsuri solare, taieturi si abraziuni ale pielii, eczeme) datorita efectului antiinflamator si emolient al acidului ricinoleic, care imbunatateste procesul de hidratare al pielii. De asemenea, acest acid are efecte si in netezirea ridurilor, diminuarea cearcanelor, netezirea pielii.

Pentru a trata cearcanele, este necesar un tratament pe o perioada de cateva zile. Se va aplica putin ulei de ricin.

Durerile si inflamatiile membrelor si articulatiilor (artrita, oboseala muschilor, sciatica) pot fi tratate aplicand, prin masaj sau tamponare, ulei de ricin pe zona afectata. Inainte de a aplica masajul, este recomandata incalzirea uleiului intr-o anumita masura. Odata terminat masajul, se poate folosi si o compresa cu ulei, daca este necesar.

Efecte secundare si restrictii

Trebuie mentionat faptul ca trebuie consultata parerea unui medic, acesta urmand sa avizeze consumul de ricin, intr-un anumit dozaj, atat in cazul copiilor cat si al adultilor.

Uleiul de ricin a fost folosit in trecut pentru a grabi travaliul sarcinii, administrarea uleiului de ricin la femeile insarcinate (aflate in travaliu) trebuie facuta doar dupa avizul unui medic, intr-o cantitate moderata si monitorizata. Datorita efectului laxativ, mama insarcinata poate experimenta greata si senzatii de voma, diaree, deshidratare, simptome care nu sunt benefice pentru fat.

Pentru femeile care sunt inca in primele faze ale sarcinii, ricinul nu este recomandat in nici un fel, deoarece poate provoca pierderea sarcinii. Femeile care alapteaza nu trebuie sa consume ulei de ricin.

De asemenea, consumul semintelor de ricin, in starea lor pura, este interzis, mai ales pe cale orala, deoarece semintele sunt acoperite de un strat toxic, care poate provoca senzatii de voma, dureri abdominale, deshidratare, dureri de ficat, pancreas, rinichi.

Concluzie

Uleiul de ricin are beneficii multiple pentru sanatatea interna si externa a corpului tau. Nu neglija uleiul de ricin, dar inainte de consum, consulta un medic.

Comentarii

Adauga un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>