Meniul pt pagini

Scris in Plante | 1 Parere

Busuiocul, “regele” regatului verde

Busuiocul este considerat “regele tuturor ierburilor” (basilikon, cuvantul grecesc, este tradus “regal”), datorita provenientei si cultivarii inca din timpuri stravechi. Multe popoare stravechi au asociat acestei plante diverse atributii pozitive si negative. Probabil, acum peste 5000 de ani, busuiocul a inceput sa fie cultivat in India, si a capatat importanta si simbolistica in special in cultul hinduist, fiind considerat ca imbold al iubirii si afrodisiac. Ulterior, busuiocul a fost probabil introdus de catre imparatul Alexandru cel Mare in Grecia. Busuiocul a fost mentionat de multi istorici si ganditori greci, printre care stoicul Crisipus (206 i.C), botanistul si farmacistul Dioscoride (40-90 d.C). Busuiocul a fost mentionat nu numai ca planta medicinala benefica, dar a “acaparat” totodata literatura si artele medievale, fiind un simbol al vietii, al renasterii, a intineririi, dar si al saraciei si mortii iminente. Cultivarea busuiocului a fost raspandita prin comert in toata Europa, ajungand din Marea Britanie a secolului al XVI-lea, in asezarile colonistilor din America. Tipuri de busuioc Exista diversi hibrizi de busuioc (peste 60), atat...

Citeste articolul

Scris in Plante | 0 Pareri

Rubarba (Reventul)

Rubarba este o planta leguminoasa dulce, a carei cultivare are origini antice, de pe vremea vechilor chinezi. In urma cu cca. 2700 ani, “ershiwu shi” (analele istorice oficiale ale dinastiilor imperiale chinezesti) mentionau faptul ca rubarba era folosita ca tratament impotriva febrei, era si plata tributului anual catre imparati, etc. In aceeasi masura, colectiile istorice avertizau ca, desi rubarba are proprietati curative, consumata exagerat, devenea un potential drog si chiar unealta mortala (sinucidere provocata sau omor). Botanistul grec Dioscoride (40-90 d.C) a facut referiri la aceasta planta in enciclopedia sa medicala “De Materia Medica”, mentionand ca rubarba a fost importata in Grecia prin comert, de pe taramurile Bosforului. Din Asia, prin comert, rubarba a fost introdusa si in Europa secolului al XIV-lea. Datorita influentelor arabice, rubarba provenita din China era deja folosita in farmaciile europene, iar din 1608 avem primele mentiuni despre plantatii de rubarba, in Italia. Din 1788, rubarba a devenit o planta-aliment, consumata de populatia Europei, si raspandita dincolo de ocea, dupa anul 1820, in regiunile Statelor...

Citeste articolul

Scris in Plante | 0 Pareri

Echinacea

Denumiri stiintifice Echinacea, Brauneria Pallida, Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida Istorie si raspandire Despre planta medicinala Echinacea, primele detalii au fost insemnate inca perioada secolului al XVIII-lea, planta fiind folosita de catre indienii aborigeni ai Americii de nord ca analgezic si antiseptic, pentru a ameliora diverse afectiuni si boli: arsuri si rani ale pielii, infectii si dureri interne, simptomele muscaturilor de sarpe si insecte, crampe de stomac si intestinale. Diversele beneficii ale echinaceei au atras atentia colonistilor, care au inclus-o in lista plantelor medicinale folosite frecvent. In secolul XIX si XX, cultivarea echinaceei s-a raspandit pe teritoriile tarilor europene, fiind un obiect de interes si cercetare in domeniul chimiei si farmaceuticii. Insa, odata cu raspandirea si folosirea antibioticelor, importanta echinaceei a scazut. Disponibilitate Semintele, florile, frunzele si radacina echinaceei sunt procesate si transformate in diverse produse. Iata cateva produsele pe baza de echinacea, comercializate in Romania: ➲ suplimente alimentare (sub forma de capsule, tablete, un extract de echinacea impreuna cu Ginseng) ➲ complex de vitamine (tablete si comprimate masticabile) ➲ jeleuri...

Citeste articolul

Scris in Plante | 0 Pareri

Loboda

Familia “Atriplex” contine peste 100 de specii, dintre care doar cateva pot fi cultivate si consumate de catre om. Membra a subfamiliei “Chenopodiaceae”, loboda este o planta care tolereaza atat caldura cat si temperatura rece, spre deosebire de spanac. Istoria lobodei Diversele tipuri de loboda au fost cultivate si consumate de catre vechile culturi mezolitice. Vechiul Testament mentioneaza (in cartea lui Iob, 30:4) ca cei exclusi din randurile membrilor triburilor si expulzati in regiuni aride obisnuiau sa “caute” in regiunile aride si sa consume un tip de loboda (Atriplex Halimus). Loboda a fost denumita generic “Atriplex” de catre Pliniu cel Batran (23-79), dar el descria si evidentia consumul in alimentatie al plantei denumita ulterior “Atriplex Hortensis” (loboda de gradina). In general, istoricii si naturalistii vechi mentioneaza cultivarea frecventa a lobodei in regiunile mediteraneene, in tinuturile Asiei, in Americi (mentionat de John Lawson in 1714). De asemenea, loboda era folosita si ca element decorativ, datorita culorilor frunzelor. Loboda, specific culinar Frunzele de loboda (rosii, verzi, albe, violet) sunt folosite, in...

Citeste articolul

Scris in Plante | 1 Parere

Turmericul (curcuma), un super-condiment

Istoria turmericului Turmericul, cunoscut sub denumirea latina de “curcuma longa”, este o planta cultivata inca din perioade stravechi (aproape 4 milenii) in tinuturile Indiei de azi, ca si in alte parti ale Asiei mici. Curcuma era recunoscuta pentru proprietatile curative, fiind folosita ca medicament, cu dovezi clare in vechile documente si tratate ale medicinei naturiste indiene (scrierile medicale Ayurveda si sistemul Unani). Curcuma nu necesita un proces complicat de sinteza, si era un medicament comun, cu multiple aplicatii terapeutice, in special sub forma de unguent extern pentru boli de piele (arsuri, leziuni, etc). Condimentul curcuma se diferentiaza datorita culorii galben-aurii, fiind denumit si “sofran indian”. Condimentul a fost raspandit, prin comert, din India in toate partile Asiei de Est, dar si in sud, in Africa. Specificul turmericului Raspandirea in diferite regiuni ale lumii a diversificat si procesul de cultivare, aparand peste 130 de specii de curcuma, diferite nu doar din punct de vedere a regiunii de cultivare, dar si cat priveste aspectul si coloratura plantei si a florilor acesteia....

Citeste articolul

Scris in Plante | 0 Pareri

Armurariul, ciulinul laptelui

Armurariul (ciulinul laptelui, denumit in latina “Silybum marianum”, din familia Asteraceae) este considerat de multi ca o planta blestemata si urata, o buruiana invaziva care se raspandeste cu repeziciune in zone parasite, uscate. Armurariul este o planta spinoasa (maracinoasa), cu frunze largi, cu flori violete sau mov. Avem referinte despre aceasta planta inca din trecutul vechilor greci. Dioscoride, in tratatul sau de medicina “De Materia Medica” recomanda laptele bulbilor de armurariu ca un remediu pentru muscaturile de sarpe. Mai tarziu, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, farmacistii francezi au sustinut cu tarie beneficiile armurariului in tratarea problemelor interne specifice splinei si ficatului, dar si pentru tratarea icterului. In secolul al XIX-lea, fitoterapeutii au recomandat pacientilor lapte de armurariu pentru a trata problemele cauzate de menstruatie, venele varicoase, complicatiile care afecteaza rinichii, splina, ficatul. In secolul XX, odata cu descoperirea si folosirea penicilinei, armurariul a fost uitat. Totusi, cercetatorii germani au documentat beneficiile armurariul, accentuand existenta silimarinei. Silimarina Silimarina este un complex de flavonoide cu actiune hepatoprotectoare. Fiind un agent hepatoprotector,...

Citeste articolul