Meniul pt pagini

Scris in Plante | 0 Pareri

Echinacea

Denumiri stiintifice Echinacea, Brauneria Pallida, Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida Istorie si raspandire Despre planta medicinala Echinacea, primele detalii au fost insemnate inca perioada secolului al XVIII-lea, planta fiind folosita de catre indienii aborigeni ai Americii de nord ca analgezic si antiseptic, pentru a ameliora diverse afectiuni si boli: arsuri si rani ale pielii, infectii si dureri interne, simptomele muscaturilor de sarpe si insecte, crampe de stomac si intestinale. Diversele beneficii ale echinaceei au atras atentia colonistilor, care au inclus-o in lista plantelor medicinale folosite frecvent. In secolul XIX si XX, cultivarea echinaceei s-a raspandit pe teritoriile tarilor europene, fiind un obiect de interes si cercetare in domeniul chimiei si farmaceuticii. Insa, odata cu raspandirea si folosirea antibioticelor, importanta echinaceei a scazut. Disponibilitate Semintele, florile, frunzele si radacina echinaceei sunt procesate si transformate in diverse produse. Iata cateva produsele pe baza de echinacea, comercializate in Romania: ➲ suplimente alimentare (sub forma de capsule, tablete, un extract de echinacea impreuna cu Ginseng) ➲ complex de vitamine (tablete si comprimate masticabile) ➲ jeleuri...

Citeste articolul

Scris in Plante | 0 Pareri

Loboda

Familia “Atriplex” contine peste 100 de specii, dintre care doar cateva pot fi cultivate si consumate de catre om. Membra a subfamiliei “Chenopodiaceae”, loboda este o planta care tolereaza atat caldura cat si temperatura rece, spre deosebire de spanac. Istoria lobodei Diversele tipuri de loboda au fost cultivate si consumate de catre vechile culturi mezolitice. Vechiul Testament mentioneaza (in cartea lui Iob, 30:4) ca cei exclusi din randurile membrilor triburilor si expulzati in regiuni aride obisnuiau sa “caute” in regiunile aride si sa consume un tip de loboda (Atriplex Halimus). Loboda a fost denumita generic “Atriplex” de catre Pliniu cel Batran (23-79), dar el descria si evidentia consumul in alimentatie al plantei denumita ulterior “Atriplex Hortensis” (loboda de gradina). In general, istoricii si naturalistii vechi mentioneaza cultivarea frecventa a lobodei in regiunile mediteraneene, in tinuturile Asiei, in Americi (mentionat de John Lawson in 1714). De asemenea, loboda era folosita si ca element decorativ, datorita culorilor frunzelor. Loboda, specific culinar Frunzele de loboda (rosii, verzi, albe, violet) sunt folosite, in...

Citeste articolul

Scris in Plante | 1 Parere

Turmericul (curcuma), un super-condiment

Istoria turmericului Turmericul, cunoscut sub denumirea latina de “curcuma longa”, este o planta cultivata inca din perioade stravechi (aproape 4 milenii) in tinuturile Indiei de azi, ca si in alte parti ale Asiei mici. Curcuma era recunoscuta pentru proprietatile curative, fiind folosita ca medicament, cu dovezi clare in vechile documente si tratate ale medicinei naturiste indiene (scrierile medicale Ayurveda si sistemul Unani). Curcuma nu necesita un proces complicat de sinteza, si era un medicament comun, cu multiple aplicatii terapeutice, in special sub forma de unguent extern pentru boli de piele (arsuri, leziuni, etc). Condimentul curcuma se diferentiaza datorita culorii galben-aurii, fiind denumit si “sofran indian”. Condimentul a fost raspandit, prin comert, din India in toate partile Asiei de Est, dar si in sud, in Africa. Specificul turmericului Raspandirea in diferite regiuni ale lumii a diversificat si procesul de cultivare, aparand peste 130 de specii de curcuma, diferite nu doar din punct de vedere a regiunii de cultivare, dar si cat priveste aspectul si coloratura plantei si a florilor acesteia....

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Lintea

Lintea (denumita in latina Lens culinaris esculenta) este o leguma de dimensiuni mici dar cu un factor nutritiv ridicat, ale carei origini au legaturi cu vechii oameni ai preistoriei. Lintea este mentionata in biblie, ca un aliment de baza apreciat de vechii evrei. Lintea era un sursa de hrana pentru vechii babilonieni si egipteni, fiind considerata mancarea celor saraci. Cultivarea lintei s-a raspandit si in mediul vest european, capatand o oarecare importanta culinara. Lintea, un aliment neapreciat Lintea a fost folosita inca din vechime ca aliment si tratament pentru unele boli specifice, dar nu s-a bucurat de aprecierea cuvenita, nici in zilele noastre. Lintea este un aliment bogat din punct de vedere nutritiv, asigurand necesarul de vitamine si proteine, fara un surplus de colesterol si calorii. 100 de grame de linte au urmatoarele valori nutritive: – apa: 10,4g – proteine: 25-26g – grasimi: 1-2g – carbohidrati: 60g din care fibre dietetice (30-32g), zaharuri (2-3g), etc – minerale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sare, zinc, fier, cupru – vitamine: B1, B2,...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Alimentele bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii? Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca “vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel. Flavonoizii sunt de fapt compusi chimici gasiti in plante si fructe, acei pigmenti care dau o culoare specifica tulpinii, radacinii, petalelor, etc. In corp, acesti flavonoizi functioneaza ca agenti antioxidanti, cu diverse beneficii pentru sanatatea omului. Tipuri si surse de flavonoizi In functie de sursa acestora, exista peste 500 de subclase de flavonoizi: a) flavoni – telina, ardei iuti, patrunjel, cimbru b) flavononi – familia citricelor (lamai, lime, grapefruit, portocale, etc) c) antocianidine – struguri rosii, fructe de padure, vin rosu d) flavonoli – ciocolata, mere, struguri, ceaiuri, vin rosu e) isoflavoni – majoritatea legumelor, soia In total, exista peste 4000 de variatii de flavonoizi in toate plantele existente. Beneficii pentru sanatatea ta Flavonoizii au un potential enorm de...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 0 Pareri

Semintele de chia

Semintele de chia (denumita si Salvia hispanica), din familia Laminaceae (din care face parte si menta), au fost cultivate inca din timpuri stravechi, cultivarea lor fiind mentionata in documentele sec. al XVI-lea, mai exact in codexul aztec “Codex Mendoza” care descria viata si obiceiurile vechilor azteci. Aztecii cultivau chia inca din era precolumbiana si, fiind cuceriti de catre conchistadorii spanioli, au platit tribut acestora seminte de chia si alte condimente, etc. In zilele noastre, chia este apreciata si cultivata in multe tari, printre care Argentina, Mexic, Ecuador, Australia, Guatemala. Chia, alimentul viitorului Ca multe alte tipuri de seminte, si semintele de chia sunt considerate de catre cercetatori si nutritionisti ca aliment al viitorului, datorita consistentei si bogatiei de minerale, vitamine, acizi esentiali. Pentru a-ti face o idee despre bogatia nutritiva a semintelor de chia, afla ca din 28g de chia corpul tau primeste 11g de fibre (peste 40% din fibrele necesare zilnic), 4g de proteine, 9g de grasimi esentiale (omega3, omega6, acid linoleic alpha, grasimi saturate), minerale (sare, calciu,...

Citeste articolul