Meniul pt pagini

Scris in Nutritie | 1 Parere

7 motive sa consumi polen de albine

Polenul este principala sursa de hrana a albinelor, si ele lucreaza intens pentru a o strange si a o depozita. Bogatia si beneficiile polenului si mierii de albine a fost recunoscuta inca din vechime, iar primele semne de apicultura dateaza de pe timpul vechilor faraoni egipteni, acum peste 4 milenii. Inca din secolul al XVIII-lea, studiile de apicultura au aprofundat complexitatea biologica a albinelor si, pana in prezent, au reusit sa evalueze existenta a peste 20000 de specii de albine (salbatice si domesticite). In Europa exista 2048 de specii de albine (Apoidea Anthophila), iar pe teritoriile Romaniei peste 700 de specii. Importanta polenizarii Te-ai gandit ca peste 40% din alimentele pe care le consumi au primit “ajutorul” esential al polenizarii? Daca te gandesti la legume, la fructe, carne, branza, lapte, etc, trebuie sa te gandesti, indirect, la albine. Chiar si hainele de bumbac cu care te imbraci au legatura cu albinele. Prin procesul de polenizare, albinele (in cea mai mare masura) transfera polenul, ajutand la fertilizarea plantei si producerea...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 0 Pareri

Semintele de chia

Semintele de chia (denumita si Salvia hispanica), din familia Laminaceae (din care face parte si menta), au fost cultivate inca din timpuri stravechi, cultivarea lor fiind mentionata in documentele sec. al XVI-lea, mai exact in codexul aztec “Codex Mendoza” care descria viata si obiceiurile vechilor azteci. Aztecii cultivau chia inca din era precolumbiana si, fiind cuceriti de catre conchistadorii spanioli, au platit tribut acestora seminte de chia si alte condimente, etc. In zilele noastre, chia este apreciata si cultivata in multe tari, printre care Argentina, Mexic, Ecuador, Australia, Guatemala. Chia, alimentul viitorului Ca multe alte tipuri de seminte, si semintele de chia sunt considerate de catre cercetatori si nutritionisti ca aliment al viitorului, datorita consistentei si bogatiei de minerale, vitamine, acizi esentiali. Pentru a-ti face o idee despre bogatia nutritiva a semintelor de chia, afla ca din 28g de chia corpul tau primeste 11g de fibre (peste 40% din fibrele necesare zilnic), 4g de proteine, 9g de grasimi esentiale (omega3, omega6, acid linoleic alpha, grasimi saturate), minerale (sare, calciu,...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 0 Pareri

Spirulina, superalimentul viitorului

Spirulina (denumita stiintific Arthrospira platensis) este o micro-alga ce apartine familiei de cianobacterii. Spirulina nu este o planta, ci un organism unicelular care poate fi consumat de animale si oameni deopotriva, fiind cultivata in lumea intreaga. Cultivarea spirulinei are origini stravechi, fiind folosita in diverse scopuri (alimentatie, comert, etc) de catre vechii azteci si alti bastinasi din America acelei perioade. Cercetatorii anilor ’70 au descoperit surse mari de spirulina in lacul Texcoco din Mexic. In zilele noastre, o productie uriasa de spirulina provine din micile lacuri si iazuri din Ciad (intre Nigeria si Camerun). De ce spirulina? Alaturi de clorella (o alta micro-alga cu diverse beneficii), spirulina este considerata ca un super-aliment, cu calitati nutrivite excelente, un aliment care creste productia de energie si ofera performante sporite muschilor. Spirulina este considerata de multi cercetatori ca alimentul viitorului, o sursa de alimentatie foarte importanta pentru viitoarele calatorii spatiale, fiind folosita deja pentru a hrani multi astronauti care pleaca in spatiu. Continutul spirulinei Spirulina, in stare uscata, contine in jur de...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 3 Pareri

Hoodia Gordonii

Hoodia Gordonii este o planta cu adevarat folositoare pentru persoanele gurmande. Daca vei consuma aceasta planta nu iti va mai fi foame, chiar daca vei avea stomacul gol. Cum este posibil acest lucru? Se pare ca aceasta contine o anumita substanta care transmite creierului sentimentul de satietate. Bineinteles, nu este solutia pentru o viata sanatoasa. Pentru a slabi in mod normal, este nevoie de o dieta sanatoasa si echilibrata, de exercitii fizice si nu de trucuri de alt gen. Insa poate fi un adevarat sprijin pentru incepatorii din acest domeniu. Este destul de greu sa respecti unele diete in ziua de azi. Fie te vei simti nesatul, fie nu vei putea scapa de tentatia de a lua o felie din tarta cea buna de visine. Insa consumand Hoodia Gordonii aceste dificultati vor disparea fara a le simti lipsa. Acesta planta este consumata de secole intregi in desertul Kalahari, oamenii de acolo beneficiind de pe urma acesteia in exepditiile de vanatoare. De cand aceasta a devenit cunoscuta si peste hotare,...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 3 Pareri

Ce alimente putem consuma?

In ziua de azi este destul de greu sa stii cu exactitate ce este bine sa consumi. Exista mult mai multe alimente care ar trebui sa fie interzise decat cele acceptate. Sa vedem insa care alimente ar putea fi pe lista buna. De exemplu, fasolea este un carbohidrat bun deoarece are indexul glicemic scazut. Totdata este bogata in fibre (mai ales solubile) si in minerale. Cand ne referim la carne lucrurile se complica putin. Carnea rosie are un continut destul de mare de grasimi insa o salveaza proteinele, vitamina B 12 si fierul pe care le contine. Astfel, atat timp cat esti atent, poti indeparta grasimea si consuma carnea macra. In ceea ce priveste pieptul de pui si de curcan aceastea sunt cele mai bune surse de proteine (la fel si pulpele insa au un continut mai ridicat de grasimi). Poti gati carnea la gratar, coapta sau fiarta insa niciodata prajita. Carnea de porc este interzisa deoarece este mult prea grasa si are un continut mult prea mare de...

Citeste articolul

Scris in Nutritie | 0 Pareri

Influenta alimentelor

Bineinteles, primele alimente care ne influenteaza starea intr-un mod negativ sunt cele cu un continut ridicat de zahar. Cea mai bune metoda de a evita schimbarile bruste de stare este de a alege alimente care sunt absorbite incet de corp deoarece mentin nivelul zaharului din sange constant. Alimente care se digera lent sunt cerealele integrale cu lapte, salata de spanac, orezul maro, pestele sau peiptul de pui (fara piele, bineinteles). Alimentele care sunt absorbite rapid, cum ar fi zaharul, painea alba, sau orice alt aliment rafinat sau procesat, maresc nivelul zaharului din sange ducand la o cadere brusca. Dupa aceasta cadere te vei simti istovit si infometat, lucru pe care vrei sa-l eviti de altfel. Un al doilea pas pe care trebui sa il eviti, sunt dietele cu putini carbohidrati. Vei vedea ca dupa o astfel de dieta, in foarte scrut timp te vei simti obosit, fara chef de a te antrena in execitii fizice. Sa vedem insa mai concret, cum putem evita o stare deprimanta, aducandu-ne buna dispozitie...

Citeste articolul