Meniul pt pagini

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Rodiile (punica granatum)

Aceste fructe exotice cu puternice proprietati curative au fost obiectul multor studii stiintifice, fiind apreciate si recomandate de nutritionisti. Istoricul rodiilor Textele sanscrite vechi mentioneaza de cultivarea si consumul acestor fructe in zonele vechii Indii (Himalaia), cu o probabila origine in Iran, raspandindu-se in regiunile marii mediteraneene, Europa si Africa. Alte texte antice (cartea Exodului din Vechiul Testament, Talmud, textele homerice, Coran) mentionau rodiile ca element decorativ, aliment consumat, fruct simbolic cu multiple semnificatii cultice si religioase. Rodiile erau folosite si pentru a stavili setea caravanelor care strabateau deserturile aride. Mult mai tarziu, in 1769, cultivarea rodiilor a fost raspandita in teritoriile cucerite de conchistadorii spanioli, in America latina si tinuturile Californiei. In zilele noastre, rodiile sunt cultivate in centrul si sudul Asiei, in tarile mediteraneene si europene, in nordul Africii, in America de Nord si Sud. Pregatire si preparare Din intreg fructul rodie, doar sucul si semintele sunt comestibile. Dupa spalare, taie capacul fructului, avand grija sa nu strapungi semintele din interior. Tot cu grija, imparte rodia in...

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Lintea

Lintea (denumita in latina Lens culinaris esculenta) este o leguma de dimensiuni mici dar cu un factor nutritiv ridicat, ale carei origini au legaturi cu vechii oameni ai preistoriei. Lintea este mentionata in biblie, ca un aliment de baza apreciat de vechii evrei. Lintea era un sursa de hrana pentru vechii babilonieni si egipteni, fiind considerata mancarea celor saraci. Cultivarea lintei s-a raspandit si in mediul vest european, capatand o oarecare importanta culinara. Lintea, un aliment neapreciat Lintea a fost folosita inca din vechime ca aliment si tratament pentru unele boli specifice, dar nu s-a bucurat de aprecierea cuvenita, nici in zilele noastre. Lintea este un aliment bogat din punct de vedere nutritiv, asigurand necesarul de vitamine si proteine, fara un surplus de colesterol si calorii. 100 de grame de linte au urmatoarele valori nutritive: – apa: 10,4g – proteine: 25-26g – grasimi: 1-2g – carbohidrati: 60g din care fibre dietetice (30-32g), zaharuri (2-3g), etc – minerale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sare, zinc, fier, cupru – vitamine: B1, B2,...

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 1 Parere

Gutuile, “fructul interzis”

Sub infatisarea asemanatoare unei pere galbui, cu coaja lucioasa si poroasa, cu un gust inedit si surprinzator, gutuile, “fructul interzis” din gradina Eden (cum au fost considerate de multi) ofera multe beneficii pentru sanatate si viata indelungata. Originile si istoria gutuilor Gutuile, denumite in latina “Cydonia oblonga”, fac parte din familia de fructe Rosaceae, din care fac parte perele si merele. Aceste fructe erau cunoscute inca de pe vremea vechilor acadieni, si multi considera ca gutuile au precedat merele, cat priveste cultivarea lor. Vechii romani consumau gutui coapte in miere de albine, sau in combinatie cu ceapa verde. Columella, un scriitor roman antic care ne-a lasat foarte multe indicii despre agricultura vechilor romani, scria despre trei tipuri de gutui, accentuand faptul ca “marul de aur” din gradina Hesperidelor era de fapt gutuia. Mai tarziu, cultivarea gutuiului s-a raspandit din vestul Asiei in tarile Europei estice si centrale, printre care si Romania. Bogatiile gutuilor In functie de obiceiurile tarilor in care sunt cultivate, gutuile pot fi consumate in stare cruda,...

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 1 Parere

Uleiul de ricin

Planta de ricin este cultivata fie ca planta decorativa (datorita diverselor culori ale frunzelor si florilor de ricin) fie pentru productia de ulei (deoarece perioada de cultivare este rapida). Frunzele de ricin au un aspect lucios, cu o lungime care variaza intre 14-35 cm, diversificate in coloratie (in functie de specie). Florile de ricin si fructele lor difera in forma si infatisare, in functie de specia de ricin, dar sunt un factor important care determina calitatea uleiului de ricin produs ulterior. Uleiul de ricin Uleiul de ricin este un ulei vegetal de culoare galbena, cu un gust si miros imperceptibil. Ricinul, in starea lui neprocesata, este o proteina toxica care, odata consumata, provoaca diverse probleme de sanatate. De aceea, cultivarea si culesul acestor plante sunt activitati cu factor de risc. Extractul si uleiul de ricin este folosit pentru a produce o gama larga de produse, printre care: plastic si nylon, cerneluri, diverse tipuri de vopsea, lubrifianti, substante adezive, produse de igiena (sapun) si cosmetice (parfumuri, pigmenti), fiind si o...

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Guliile

Guliile sunt legume radacinoase din specia “Brassica”, din care fac parte si varza, conopida, broccoli, rapita, ridichile, hreanul. Guliile au fost cultivate in India inca din secolul al XV-lea AC, si mai tarziu de catre vechi greci si romani. Sezonul de cules al guliilor este in perioada de primavara si toamna, atunci cand bulbii au ajuns la maturitate si guliile au capatat un gust accentuat, aromatic. Guliile se aseamana (ca forma) cu ridichile si ceapa, dar culoarea specifica (un roz deschis) este trasatura specifica care arata calitatea si prospetimea guliilor. Bogatia guliilor Guliile sunt legume cruciferoase, si au in compozitia lor diverse vitamine si nutrienti esentiali. Printre minerale, guliile au in compozitia lor calciu, potasiu, cupru, magneziu. Vitaminele A, B1 si luteina imbunatatesc vederea si scad riscul aparitiei cataractelor, a problemelor respiratorii. Vitaminele C din gulie este un antioxidant natural care intareste sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea durerilor de gat, a racelii, a tusei, a inflamatiilor, a astmului. Acesti antioxidanti, impreuna cu acidul folic, sunt esentiali pentru prevenirea...

Citeste articolul

Scris in Legume-Fructe | 0 Pareri

Ridichiile, o explozie de sanatate

Ridichile sunt legume comestibile, cultivate la inceput de catre chinezi, devenind o leguma raspandita si apreciata de de vechiii egipteni, romani si greci. Mai tarziu, cultivarea ridichiilor s-a raspandit si in Americi, datorita colonistilor si misionarilor. Tipuri de ridichi Ridichile au o perioada de crestere rapida. Daca insamantarea se face prin martie-aprilie, ridichile pot fi culese intr-un termen de o luna, in special daca sunt ingrijite corespunzator, cu apa din belsug. Exista diverse tipuri de ridichi, specifice anotimpului in care sunt cultivate (primavara, vara, toamna, iarna), specifice aspectului (forma rotunjita sau alungita, asemenea radacinii de telina) si culorii (cele mai intalnite sunt ridichile rosii, ridichile albe, dar exista ridichii galbene si albicioase). Ridichile variaza si ca gust: ridichiile negre si rosii au un gust mai condimentat, iar ridichile verzi si cele albe sunt dulci si carnoase. Ridichiile, o explozie de sanatate Ridichile sunt legume bogate in apa, sarace in colesterol si grasimi. Intr-o cantitate de 100g de ridichi taiate, gasim: – proteine (2%); – vitamine: C (28%), K (2%),...

Citeste articolul