Meniul pt pagini

Scris in Ceaiuri de plante | 0 Pareri

Ceaiul Oolong – miracol chinezesc

Oolong sau Wulong (“dragon negru”), dupa cum il mai numesc chinezii, este un tip de ceai obtinut din planta numita “Camellia sinensis”. Ceaiul Oolong este originar din China, fiind raspandit in secolele 16-17 in Europa, de catre misionarii si negustorii de ierburi si condimente. Din aceasta planta se obtine de altfel si ceaiul negru dar si cel verde, singura diferenta fiind procedeul de procesare si  oxidare a frunzelor. Ceaiul oolong este disponibil in variate arome si culori. Frunzele recoltate trec prin mai multe procedee de uscare, oxidare sau fermentare. Astfel se obtin diverse arome pentru ceaiul ce poate fi verde, negru, alb, oolong. Ceaiul wulong este semi-fermentat, gradul de oxidare al frunzelor fiind intre 15% si 75%, pe cand ceaiul verde nu este deloc oxidat iar cel negru este aproape in totalitate oxidat. Beneficiile ceaiului Oolong Studiile au dovedit ca acest ceai este o importanta sursa de zinc, seleniu, vitamina E si caroten. Oolong si-a demonstrat eficienta in reglarea greutatii dar si in reducerea colesterolului din sange. Eficienta ceaiului de oolong in...

Citeste articolul

Scris in Ceaiuri de plante | 1 Parere

Ceaiul Rooibos

Istoria plantei Rooibos Rooibos (tradus din africana ca “tufa rosie”) este o planta în forma de matura, care creste in Cedarburg (zona situata in Africa de sud), bucurandu-se de climatul mediteranean si de vegetatia biodiversificata. Rooibos este, de asemenea, apelativul ceaiului de plante obtinut din frunzele de Rooibos. Acest ceai de plante a fost descoperit de catre Carl Thunberg (un botanist suedez) în 1772. El a mentionat ca africanii strangeau “tufe rosii” pentru a prepara un ceai. Carl Thunberg a reusit sa introduca si sa extinda cunostiintele despre acest ceai in Europa si America, ca o alternativa la ceaiul negru. Ceaiul de Rooibos este o bautura plina de savoare, bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, dar lipsit total de cofeina. Spre deosebire de alte ceaiuri (ale caror frunze sunt singurele elemente necesare pentru ceai), pentru a pregati ceaiul, este folosita toata planta, dupa un proces anterior de uscat. Tipuri de ceai Rooibos Exista doua tipuri de ceai. Ceaiul de Rooibos rosu este oxidat, cu un gust acidulat, puternic si...

Citeste articolul

Scris in Ceaiuri de plante | 0 Pareri

Ceaiul de anason

Anasonul este o planta erbacee cunoscuta sub denumirea stiintifica de “Pimpinella anisum” sau sub cea populara de „badean” sau „anison”. De origine asiatica, anasonul este cultivat cu precadere in China, Vietnam, Japonia si este considerat a fi o planta medicinala. Are un miros specific dat de un ulei volatil, de altfel si cea mai importanta substanta activa, numita anetol. Aspectul fructului de anason este spectaculos, semintele fiind distribuite in forma de stea. De-a lungul timpului, oamenii au ramas impresionati nu doar de forma ci si de proprietatiile pe care micul fruct cu seminte le poseda. Este spre exemplu eficient in tratarea problemelor intestinale, ajutand organismul sa regleze digestia. Fiind vorba de acest proces realizat de organismul uman, este important de mentionat faptul ca anasonul poate ajuta si in cazul flatulentei (acumulare excesiva de gaze in stomac). Asociat cu un regim alimentar ordonat, cu ingerarea de alimente in cantitate redusa, fara graba, renuntarea la guma de mestecat si bauturi carbogazoase, ceaiul de anason ne poate scapa de aceasta problema stanjenitoare....

Citeste articolul

Scris in Ceaiuri de plante | 3 Pareri

Ceaiul de anghinare

De origine mediteraneana, asadar mare iubitoare de soare si caldura, anghinarea (in engleza: artichoke) creste in special in zona de sud a tarii. Este cunoscuta popular si sub numele de anghina sau angina si este chiar si cultivata in unele judete precum Ialomita, Teleorman, Olt, Dolj, Constanta. Pentru a recunoaste plan,ta trebuie sa cautam cu privirea floarea sa de o culoare rosie-violet, ce seamana cu cea a unui ciulin, inchisa in niste solzi carnosi de culoare verde. Aceasta infloreste de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii septembrie. De la anghinare se folosesc in schimb frunzele. Acestea se recolteaza pentru a fi utilizate in scop terapeutic in special in luna iunie, la mijlocul acesteia. Frunzele se folosesc pentru prepararea de ceai cu un puternic efect detoxifiant pentru organism. Planta de anghinare este folosita inca din timpul grecilor si romanilor pentru afectiuni hepatice. Studiile au confirmat utilizarea pe care o avea in vechime dar au evidentiat si altele. Spre exemplu consumarea ceaiului de anghinare ajuta la scaderea colesterolului din...

Citeste articolul

Scris in Ceaiuri de plante | 0 Pareri

Ceaiul de cicoare

Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cichorium intybus, cicoarea este utilizata inca din vechime pentru tratarea unor afectiuni diverse. Spre exemplu, ceaiul de cicoare era utilizat in problemele digestive, cele de ficat sau in cazul racelii. Frumoasa si zvelta planta isi are originea in Asia si Africa si a fost cultivata de romani, egipteni si greci. Cei care doresc sa culeaga planta trebuie sa stie ca aceasta este mare iubitoare de soare, crescand asadar in locuri deschise. Infloreste pana aproape de caderea primei zapezi, fara a fi sensibila la frig. Cicoarea rasare spontan in fanete, pe marginea terenurilor virane, pe pajisti. Poate fi gasita atat in zonele de campie ale tarii cat si in zonele montane joase. Ceaiul de cicoare – beneficii pentru sanatate De la cicoare se poate folosi floarea dar si radacina. Dupa cultivare, acestea se usuca intr-un loc uscat si se pastreaza in pungi din hartie pentru a fi folosite ulterior, sub forma de ceai, cataplasma, decoct, tictura, dupa preferinte. Radacina se recolteaza in lunile octombrie-noiembrie, iar...

Citeste articolul

Scris in Ceaiuri de plante | 1 Parere

Vascul, planta medicinala a iernii

Cunoscut mai ales pentru calitatile sale de planta miraculoasa de superstitiosi, aceasta avand capacitatea de a aduce noroc, intalnit in perioada sarbatorilor de iarna atarnata pe la lampi sau praguri, vascul a ramas cunoscut mai mult ca simbol al biruinei vietii asupra mortii decat ca si planta medicinala. Vascul este foarte apreciat si pentru capacitatea de a se mentine verde pe toata durata anului, mai ales iarna cand mai are ca drept concurent viu doar bradul. Se spune despre vasc ca aduce, in casele in care este tinut, sanatate, spor, asigura stabilitatea cuplurilor, atrage duhurile bune si ingerii in mod particular si alunga bolile. Este o planta care, inca din cele mai vechi timpuri a fost considerata ca fiind magica, lipsa radacinii facandu-l sa fie considerat ca planta a zeilor aparuta in urma unui fulger. La popoarele celtice era considerata o planta de sorginte divina, astfel ca era culeasa doar dupa solstitiul de iarna cu o secera de aur purtata de un preot imbracat in alb. In traditia crestina se...

Citeste articolul