Meniul pt pagini

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Melasa

Intr-o societate in care dictonul “Evita excesul de sare, zahar si grasimi!” este folosit cu orice ocazie, foarte multi romani cauta un inlocuitor natural pentru zaharul cristalizat produs de industrie. Diversii “substituenti” ai zaharului (indulcitori sintetici, etc) sunt “recomandati” de obicei pentru faptul ca nu contin calorii, deci ajuta la slabit. Sau ca taie pofta de mancare, influentand senzatia de satietate. In realitate insa, indulcitorii sintetici sunt responsabili pentru o serie de probleme de sanatate, cauzate de faptul ca ei inseala organismul (atat din punct de vedere al gustului, cat si la nivel hormonal) sa consume alimente din ce in ce mai dulci. La nivel hormonal, lipsa de zahar si nivelul mic de calorii din indulcitori inseala organismul, “indemnandu-l” sa secrete insulina, ca si cum ar fi consumat alimente dulci-calorice. Excesul de insulina “provocat” duce la un nivel “artificial” de zahar in organism, lucru care duce la o pofta mare de a consuma alimente dulci. Studiul realizat de dr. Susan Swithers¹ arata ca indulcitorii artificiali au o influenta negativa...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Alimentele bogate in flavonoizi

Ce sunt flavonoizii? Descoperirea si primele cercetari despre flavonoizi au fost efectuate dupa 1938, atunci cand biochimistul ungar Albert Szent-Györgyi a facut referire la acestia ca “vitamina P”. Tot acestui biochimist i-a fost atribuita si descoperirea si cercetarile cu privire la vitamina C, care i-a adus si un premiu Nobel. Flavonoizii sunt de fapt compusi chimici gasiti in plante si fructe, acei pigmenti care dau o culoare specifica tulpinii, radacinii, petalelor, etc. In corp, acesti flavonoizi functioneaza ca agenti antioxidanti, cu diverse beneficii pentru sanatatea omului. Tipuri si surse de flavonoizi In functie de sursa acestora, exista peste 500 de subclase de flavonoizi: a) flavoni – telina, ardei iuti, patrunjel, cimbru b) flavononi – familia citricelor (lamai, lime, grapefruit, portocale, etc) c) antocianidine – struguri rosii, fructe de padure, vin rosu d) flavonoli – ciocolata, mere, struguri, ceaiuri, vin rosu e) isoflavoni – majoritatea legumelor, soia In total, exista peste 4000 de variatii de flavonoizi in toate plantele existente. Beneficii pentru sanatatea ta Flavonoizii au un potential enorm de...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Alimentele alcaline

Alimentele alcaline sunt acele alimente care, odata consumate, provoaca modificari ale nivelului de aciditate, mai exact, modifica aciditatea fluidelor secretate in corp (sau eliminate de acesta). Aproximativ 60-65% din volumul de apa prezent in corp este continut in celule, restul inconjoara celulele si este continut in sange (3-5 litri) si limfa (6-9 litri). Sistemul digestiv (prin procesul metabolic) transforma aceste alimente intr-un tip de pulbere (cenusa) care poate fi ori alcalina, ori acida. Orice modificari ale pH-ului (unitate de masura a gradului de aciditate) poate avea consecinte pozitive si negative pentru diversele functii ale corpului, ameliorand sau inrautatind sanatatea. Nivelul de aciditate al sangelui trebuie sa se mentina in jurul a 7,36pH. Un pH ridicat este indiciul unei alimentatii bazate pe fructe si legume alcaline. O lista de alimente alcaline Exista o lista detaliata de alimente alcaline, dar voi enumera doar cateva dintre cele mai des consumate alimente de acest gen. Dintre alimentele cu alcalinitate scazuta, se evidentiaza: – legume: ceapa, mazarea, dovleacul, varza, conopida, anghinarea, guliile; – fructe:...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Ce sa consumam iarna – 6 fructe si legume

Sezonul de iarna aduce modificari drastice de temperatura si, prin urmare, trebuie sa ai grija de corpul tau nu doar pe plan extern (imbracaminte si incaltaminte mai groase), ci si pe plan intern, printr-o alimentatie adecvata, care sa mentina sanatatea si confortul corpului. Exista insa si tentatia de a manca si bea prea mult, cu efecte vizibile asupra greutatii corpului, dar si invizibile, cu referinta la anumite probleme si boli care pot aparea. In urmatoarele randuri, iti atrag atentia asupra catorva alimente specifice care previn bolile specifice de iarna si mentin sanatatea corpului, hranindu-l cu toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie pentru a activa eficient, intarind sistemul imunitar impotriva multor virusi ce provoaca boli. Aperitivul: Legume si verdeata In sezonul rece de iarna, anumite legume si plante nu mai pot fi cultivate eficient, dar pot fi totusi achizitionate. Legumele si plantele, in starea lor proaspata si cruda, ofera o multime de beneficii pentru sanatatea ta, prin bogatia lor de nutrienti, vitamine, fibre, grasimi esentiale. Ele pot fi...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie | 0 Pareri

Chlorella

Chlorella apartinei speciei de microalge unicelulare “Chlorophyta”, fiind cunoscuta si documentata pentru eficienta fotosintezei de catre biochimistul Otto Warburg in anii ’30. Inca din anii 1950, algele de tip Chlorella si Spirulina au fost considerate ca o posibila sursa de alimentatie, cultivata si procesata fara costuri exagerate. Totusi, chlorella are nevoie de un mediu specific pentru a creste: calitatea si puritatea apei (in care cresc aceste alge), la care se adauga o varietate de minerale naturale, este un factor important pentru bogatia nutritiva a algei clorela, odata maturata. Dupa culegerea acestor alge, procesul de filtrare si purificare al acestora trebuie sa favorizeze pastrarea vitaminelor si nutrientilor. Orice proces care implica caldura, enzime si chimicale poate distruge peretii celulari ai algei (greu de digerat de catre sistemul digestiv al omului) dar in acelasi timp si nutrientii benefici din chlorella. Cultivare si disponibilitate pe piata Culturile de chlorella provin din diverse tari asiatice: Coreea, Taiwan, China, Japonia, dar si India. Clorela este importata in Europa si America sub forma de tablete,...

Citeste articolul

Scris in Alimentatie, Legume-Fructe | 0 Pareri

Caperele, bulbii abundentei

Caperele sunt mugurii nedezvoltati ai speciei “Capparis spinosa”, o planta arbust cu frunze ovale carnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm. Acesti muguri sunt deseori confundati cu masline, datorita culorii si marimii specifice. Bulbii si mugurii caperelor au fost folosite inca din perioada Greciei antice, si mai tarziu de lumea latina, atat in alimentatie (mentionat ca ingredient alimentar in prima carte de retete culinare scrisa de Apicus) cat si in scopuri medicinale (ca afrodisiac, carminativ). Bogatia nutritiva a caperelor Bobocii de capere sunt bogati in: – minerale: mangan, magneziu, fier, calciu, cupru; – proteine: arginina (aminoacid excelent pentru dezvoltarea copiiilor in crestere); – vitamine: A, B2 (riboflavin), K, niacin; – fibre: Caperele sunt sarace caloric, cca 21-23 calorii per 100 g, dar puternic antioxidante, datorita fitonutrientilor si vitaminelor esentiale pe care le contin. Preparate culinare din capere Caperele au un gust usor picant si asemanator mustarului. Pentru a nu pierde nimic din substantele esentiale specifice caperelor si pentru a mentine savoarea si gustul lor, este recomandata pastrarea...

Citeste articolul