Articole interesante:

Igiena mainilor te fereste de raceala

Ai temperatura mai mare de 37 de grade, iti curge nasul, stranuti, te doare gatul, te simti lipsit(a) de vlaga? Stiai ca acestea sunt simptomele unei raceli? Ce inseamna asta practic? Fie ca ai intrat in contact cu o persoana bolnava, fie din pricina frigului, fie din alte cauze, bacteriile au ajuns in organism si au dat nastere unei infectii.

Dar stiai ca de raceala sau gripa te poti proteja si printr-o igiena foarte atenta a mainilor?

Dupa ce am dat mana cu un prieten bolnav sau cu o persoana care a tusit, ori am intrat in contact cu obiectele cu care a intrat in contact o persoana despre care stim ca este bolnava, este bine sa ne spalam imediat mainile. Daca acest lucru nu se poate face imediat, evita contactul mainilor tale cu ochii, gura sau nasul.

Termenul de igiena, provenit din greaca veche, denumea zeii sanatatii. Si pe buna dreptate. Se numeste igiena persoanala pentru ca este o maniera personala de a ne proteja impotriva infectiilor.

Cum trebuie sa ne curatam corect mainile pentru a ne feri de imbolnavire?

In primul rand mainile trebuie spalate cu o perie aspra. Se periaza cat mai bine podul palmei, falangele cu insistenta mai ales in zona unghiilor, deoarece sunt un mare depozit de bacterii.

Este bine ca apa cu care ne spalam mainile sa nu fie nici prea rece, nici prea fierbinte. Apa calduta este recomandata pentru o igiena corecta, astfel avand mereu grija si de pielea noastra. Expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scazute este contraindicata.

Dupa spalare, mainile trebuie sterse cu prosopul. Evita uscatoarele cu aer cald. Acestea vor creste considerabil numarul bacteriilor de pe suprafata mainilor dumneavoastra.

Mainile se spala cu un sapun cu un grad mic de substante alcaline. Astfel avem grija si de mentinerea normala a aciditatii pielii. Pentru un spalat corect umezim prima data mainile cu apa, aplicam suficient sapun incat sa acopere toata suprafata mainilor, se freaca fiecare palma in parte, palma dreapta peste dosul mainii stangi impletind degetele, si invers pentru a curata si zona dintre degete, apoi aceeasi miscare cu palmele una in cealalta, cu mana dreapta curatam rotativa degetului mare de la mana stanga si invers, apoi frecam palma mainii stangi cu degetele mainii drepte stranse si invers. In final se clatesc mainile cu multa apa curata, se sterg cu un prosop uscat.

Unghiile trebuie taiate scurt, dar nu atat de scurt incat sa lezezi pielea. Si se periaza regulat cu o perie si cu sapun, pentru a le mentine curate.

Daca nu avem la dispozitie apa, putem apela la un gel de curatare a mainilor cu o cantitate mare de alcool. Este o maniera buna de a tine microbii la distanta. Se aplica gelul intr-o cantitate destul de mare ca sa acopere toata suprafata mainilor, se freaca bine mainile avand grija si de unghii si de zona dintre degete.

Desi este un lucru bine stiut de toata lumea, reamintim ca dupa ce ai folosit toaleta, ai schimbat scutecele unui copil, inainte de masa, dupa ce ai pus mana pe un animal, ai calatorit cu mijloace de transport in comun, ai atins diverse lucruri (bani, portofel, butoanele din lifturi, manerul de la caruciorul din supermarket etc), este neaparat necesar sa te spalati pe maini. Germenii raman activi pe mainile tale mai bine de douazeci si patru de ore.

Stiai ca peste 80% din infectii sunt raspandite prin intermediul mainilor nespalate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.