Articole interesante:

Ceaiul Rooibos

Istoria plantei Rooibos

Rooibos (tradus din africana ca „tufa rosie”) este o planta în forma de matura, care creste in Cedarburg (zona situata in Africa de sud), bucurandu-se de climatul mediteranean si de vegetatia biodiversificata.

Rooibos este, de asemenea, apelativul ceaiului de plante obtinut din frunzele de Rooibos. Acest ceai de plante a fost descoperit de catre Carl Thunberg (un botanist suedez) în 1772. El a mentionat ca africanii strangeau „tufe rosii” pentru a prepara un ceai. Carl Thunberg a reusit sa introduca si sa extinda cunostiintele despre acest ceai in Europa si America, ca o alternativa la ceaiul negru.

Ceaiul de Rooibos este o bautura plina de savoare, bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, dar lipsit total de cofeina.

Spre deosebire de alte ceaiuri (ale caror frunze sunt singurele elemente necesare pentru ceai), pentru a pregati ceaiul, este folosita toata planta, dupa un proces anterior de uscat.

Tipuri de ceai Rooibos

Exista doua tipuri de ceai. Ceaiul de Rooibos rosu este oxidat, cu un gust acidulat, puternic si aromat, deoarece frunzele din care se prepara au un gust similar cu al tutunului. Ceaiul de Rooibos verde este diferit, datorita aromei sale vegetale, si a parfumului deosebit.

Ambele tipuri de ceai sunt bauturi excelente, consumate atat rece cat si cald, bauturi la care se pot adauga diverse mirodenii dulci, cum ar fi vanilie, scortisoara, miere de albine, etc.

Si, desi este total lipsita de cofeina, o ceasca de ceai Rooibos este o bautura energizanta excelenta, datorita antioxidantilor si continutului bogat de vitamine.

Pregatirea ceaiului Rooibos

Indiferent de tipul de ceai (rosu sau verde), pregatirea unui ceai Rooibos este usoara si accesibila. Pe piata, ceaiul de Rooibos este comercializat fie in formatul „frunze uscate”, fie in formatul „pliculet” (uscat si zdrobit marunt). Produsul care contine frunze uscate de Rooibos este amestecat, de obicei, cu multe alte ingrediente (cum ar fi radacina de ghimbir, radacina de lemn dulce, radacini de cicoare), si este considerat superior celuilalt.

Pentru o ceasca de ceai, masoara si adauga o lingurita si jumatate de amestec rooibos. Prin urmare, daca un ceainic ar avea volumul a 3-4 cesto, vei adauga 6 lingurite de rooibos. Poti adauga si ndulci ceaiul cu putin zahar, miere de albine sau alte condimente dulci care iti plac.

Pune apa la incalzit si asteapta pana clocoteste, toarna apa in ceainic, amesteca continutul de cateva ori pentru a dizolva mierea, zaharul. Ceaiul este gata de servit.

Beneficiile ceaiului Rooibos

Un pahar de ceai RooibosCeaiurile de plante contin cafeina, un element care deshidrateaza organismul. Ceaiul Rooibus este o alternativa foarte buna pentru ceaiul negru, deoarece nu contine nici un fel de cofeina.

Nivel ridicat de antioxidanti ajuta la reducerea riscului bolilor de inima si mai multor tipuri de cancer. Antioxidantii prezenti in Rooibos (nothofagin si aspalathin) completeaza, de asemenea, nevoile energetice ale organismului in timpul exercitiilor si activitatilor de zi cu zi, reducand efectele oboselii musculare.

O ceasca de ceai Rooibus alineaza si efectele problemelor digestive, cum ar fi varsaturi, greata, chiar ulcere gastrice. Rooibos poate fi, de asemenea, folosit extern, pentru a calma arsurile solare, eruptii cutanate si cosurile, senzatia de mancarime.

Pot fi pregatite, de asemenea, infuzii de rooibos pentru anumite probleme respiratorii (chiar si pentru respiratia urat mirositoare), datorita elementului denumit chrysoeriol, puternic antispasmodic si bronhodilatator.

Concluzie

In general, ceaiul Rooibos este o bautura foarte buna, care merita inclusa in alimentatia ta, mai ales ca un substitut pentru bauturi cofeinizate. Bea o ceasca de Rooibos pentru a stimula in mod natural sanatatea ta si pentru a-ti reincarca energia pe parcursul zilei.

O parere

  1. Am incercat ceai de Rooibius am folosit varinata vrac cumparata din Ceainarii. Se comporta ca un Ceai de Salvie, este Energizant, si transpir in partile laterale ale gatului la fel ca la ceaiul se Salvie. Este util la fripturi pentru tigaie Grill, merg adaugate cateva frunze in Cafea. Gustul seamana cu compotul de Visine al nostru Romanesc. Ceaiul Negru e mai amar, cand il mei pentru prima data iti bate inima foarte tare, trebuie sa fi foarte calm in ziua respectiva. Menta Marocana din ceaiul Tuareg mai merge la Fripturi, pentru Tigaia Grill …. .. … . Incercati si voi …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.